Τέλος στις υπέρογκες σπατάλες του παρελθόντος αλλά και τις βάσεις για την επιστροφή σε βιώσιμα επίπεδα λειτουργίας βάζει σταδιακά στην ΕΒΖ η νέα διοίκηση. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος αναφέρει ότι μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διοίκηση κατάφερε να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε όλα τα επίπεδα που φθάνει το 30%, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης με την Τράπεζα Πειραιώς που θα οδηγήσει την ΕΒΖ σε κερδοφόρα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη τριετία.
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της ΕΒΖ στην κανονικότητα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Η εκταμίευση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνει η εταιρεία, σηματοδοτεί την έναρξη του σχεδίου εξυγίανσης της πολύπαθους βιομηχανίας, η επιβίωση της οποίας κινούνταν για μεγάλο διάστημα «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Παρότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί αλλά και μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η πώληση των δυο εργοστασίων στη Σερβία, εντούτοις η νέα διοίκηση που ανέλαβε την ευθύνη να ηγηθεί της προσπάθειας δηλώνει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε και πεπεισμένη για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Η ΕΒΖ έχει τις δυνατότητες για να ξανασταθεί όρθια και να ανακτήσει τη δυναμική της, σε σύντομο διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί πιστά το επιχειρησιακό σχεδίου που συνέταξε αναγνωρισμένος οίκος του εξωτερικού», λέει ο κ. Ρώσσιος.
Στόχος είναι η επιστροφή σε λειτουργικά κέρδη στο τέλος του 2018 και σε καθαρά κέρδη από το 2019, ύστερα από πολλά χρόνια ζημιογόνων αποτελεσμάτων. Ήδη, παρά την κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά και τα προβλήματα ρευστότητας κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Ρώσσιο θα ήταν πολύ περισσότερες εάν υπήρχαν περισσότερα χρήματα στα ταμεία. Και αυτό χωρίς εξαγωγές, οι οποίες σταμάτησαν εδώ και καιρό ελλείψει χρημάτων για την προμήθεια της πρώτης ύλης. Με βάση τον σχεδιασμό, η εξαγωγική δραστηριότητα ενδέχεται να ξεκινήσει πάλι από το 2018, όταν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την αγορά της ανάλογης ποσότητας σε πρώτη ύλη που απαιτεί ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι άλλωστε αυτά που δεν επιτρέπουν στην εταιρεία να προμηθευτεί την πρώτη ύλη που χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για ζάχαρη. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5 εκατ. ευρώ, από τις συνολικά τρεις που προβλέπονται έως το τέλος του 2016 θα δώσει βαθιά ανάσα στην εταιρεία, και θα την βοηθήσει να καλύψει σημαντικές «τρύπες» στα οικονομικά της. Υπολογίζεται πως πάνω από 3 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών προς τους τευτλοπαραγωγούς, ώστε να αρχίσουν να προμηθεύουν και να πιστώνουν την εταιρεία.
«Πολιτικά, κρίνοντας και βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία και πώς λειτουργούσε η εταιρεία, θεωρώ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στόχο την απαξίωση της βιομηχανίας, ώστε να πουληθεί κομμάτι κομμάτι. Αντίθετα, είναι αδήριτη η θέληση της παρούσας κυβέρνησης να κρατηθεί η εταιρεία ζωντανή» αναφέρει επίσης ο κ. Ρώσσιος.