Περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ αποτελούν οι δεκάδες υποσταθμοί της στον κάμπο της Ημαθίας που δίνουν ρεύμα στα αντλιοστάσια για το πότισμα των χωραφιών. Αυτή η περιουσία όμως έχει χιλιάδες ευρώ «χασούρα» κάθε χρόνο από τις συστηματικές κλοπές των καλωδίων χαλκού που σημειώνονται τόσο συχνά ώστε το φαινόμενο έρχεται πρώτο στα αστυνομικά συμβάντα. Μάλιστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται έξαρση των περιστατικών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να αγγίζει και τους αγρότες, αφού λόγω της ζημίας των υποσταθμών δεν μπορούν να ποτίσουν τις παραγωγές τους. Η ΔΕΗ προφανώς αδυνατεί να τους φυλάξει ενώ η μορφολογία των περιοχών που βρίσκονται οι υποσταθμοί δεν βοηθάει ούτε στην πρόσβαση των αυτοκινήτων της Αστυνομίας. Το δε κόλπο είναι πολύ καλά οργανωμένο αφού οι δράστες ενεργούν (σχεδόν εναέρια) σε χρόνο μηδέν γνωρίζοντας προφανώς πολύ καλά την «κίνηση» της περιοχής δράσης τους.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει κατ’ επανάληψη προτείνει στη ΔΕΗ να τοποθετήσει GPS στους υποσταθμούς της ώστε να διευκολύνει τουλάχιστον τον εντοπισμό και την κατάσχεση των κλεμμένων καλωδίων (τα οποία σαφώς θα της επιστραφούν) πλην όμως η Επιχείρηση «δεν ακούει καν την πρόταση της Αστυνομίας» που αποδείχθηκε αποτελεσματική σε όσες περιπτώσεις κλοπών υλικών, έχει εφαρμοστεί. Και μάλιστα με ένα πολύ μικρό κόστος, σε αντίθεση με τη μεγάλη οικονομική ζημία χιλιάδων ευρώ από κάθε αφαίρεση καλωδίων, η οποία πιθανόν χρεώνεται στους φορολογούμενους πολίτες.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, από εύλογο ενδιαφέρον, για ποιό λόγο δεν ανταποκρίνεται η ΔΕΗ στην πρόταση αυτή, τόσο προς όφελος του δημόσιου χρήματος όσο και προς όφελος του αγροτικού κόσμου του οποίου οι παραγωγές εξαρτώνται από τη διάθεση του νερού και τη λειτουργία των αντλιοστασίων.
Νομίζουμε ότι θα ήταν χρήσιμες κάποιες απαντήσεις από τους «ανωτέρω» της Επιχείρησης.