Συστηματικά οργανωμένες ομάδες κλέβουν καλώδια χαλκού από υποσταθμούς της ΔΕΗ στον κάμπο της Ημαθίας

Συστηματικά οργανωμένες ομάδες κλέβουν καλώδια χαλκού από υποσταθμούς της ΔΕΗ στον κάμπο της Ημαθίας

Πολύ συχνό πλέον είναι το φαινόμενο κλοπής καλωδίων χαλκού από υποσταθμούς της ΔΕΗ που τροφοδοτούν τα αντλιοστάσια στον κάμπο της Ημαθίας για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Με τις ζημίες που προκαλούνται από αυτές τις κλοπές, οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το πότισμα των χωραφιών στα οποία προστίθενται και η ανομβρία των ημερών. Πρόσφατα μία τέτοια δυσκολία υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή της Μελίκης.

«Κάποια καθυστέρηση στην άρδευση υπάρχει εξαιτίας αυτών των περιστατικών, ωστόσο από την πλευρά μας το αντιμετωπίζουμε σχετικά γρήγορα», μας είπε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης προσθέτοντας ότι «οι δράστες, οργανωμένα, εξαφανίζουν τα καλώδια σε χρόνο μηδέν», παρά την κατά κάποιον τρόπο άτυπη φύλαξη των υδρονομέων, αφού από τη ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένα μέτρο προφύλαξης.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε την άποψη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας. Ο διευθυντής κ. Γ. Τουλίκας υπογράμμισε ότι η κλοπή χαλκού αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα τα τελευταία 10 χρόνια στα συμβάντα της περιοχής μας και όχι μόνο. «Ο χαλκός είναι ένα υλικό με μεγάλη ζήτηση πανελληνίως εδώ και χρόνια. Και δεν είναι μόνο οι τοπικοί δράστες αλλά έρχονται και ομάδες αλλοδαπών κυρίως από Βουλγαρία που έχουν επεκτείνει τη δάση τους και στην περιοχή μας» μας είπε.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αστυνομίας, το καλύτερο μέτρο αποτροπής είναι το GPS. Η Αστυνομία έχει προτείνει κατ’ επανάληψη στη ΔΕΗ, να τοποθετήσει GPS στους υποσταθμούς της, αλλά δυστυχώς η επιχείρηση δεν ανταποκρίνεται. Όπως εξήγησε ο κ. Τουλίκας η τοποθέτηση ενός GPS είναι ένας εύκολος και πολύ φθηνός τρόπος να αντιμετωπισθούν τα κρούσματα, αφού, ακόμα κι αν έχει κλαπεί το υλικό, το GPS δίνει σήμα από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κλοπιμαία. «Από κει και πέρα θα είναι πλέον εύκολη η δουλειά και η παρέμβαση της Αστυνομίας για να τα εντοπίσει και να τα κατασχέσει» τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Διά του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα από κλοπές πανάκριβων μπαταριών και υλικών στην Εθνική και την Εγνατία οδό. Με την τοποθέτηση GPS, μετά την κλοπή χτυπούσε το σήμα και ειδοποιούσε σε ποιά αποθήκη (στην Αλεξάνδρεια) είχαν μεταφερθεί τα κλεμμένα υλικά και έτσι η Αστυνομία Ημαθίας τα έβρισκε και τα παρέδιδε στους ιδιοκτήτες.

«Το πρώτο μέτρο θα ήταν αυτό. Το έχουμε προτείνει στη ΔΕΗ, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Εμείς ως Αστυνομία δεν μπορούμε με τα περιπολικά αυτοκίνητα να προσεγγίσουμε τα σημεία των υποσταθμών που είναι διάσπαρτοι μέσα στα χωράφια. Αυτό προκαλεί δυσκολία στην επιτήρηση» επεσήμανε ο κ. Τουλίκας. Εύλογο λοιπόν το ερωτηματικό που προκύπτει. Για ποιό λόγο η ΔΕΗ δεν θέλει να ακούσει την πρόταση και να ανταποκριθεί; Με δεδομένο μάλιστα ότι με ελάχιστα χρήματα (αφού το κόστος της τοποθέτησης είναι μικρό) θα γλιτώσει από ζημίες χιλιάδων ευρώ εξαιτίας των κλοπών και θα βοηθήσει παράλληλα να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης των χωραφιών.

Ερωτηματικά που θα είχαν πραγματικά ενδιαφέρον να απαντηθούν!

 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...