Πολύ συχνό πλέον είναι το φαινόμενο κλοπής καλωδίων χαλκού από υποσταθμούς της ΔΕΗ που τροφοδοτούν τα αντλιοστάσια στον κάμπο της Ημαθίας για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Με τις ζημίες που προκαλούνται από αυτές τις κλοπές, οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το πότισμα των χωραφιών στα οποία προστίθενται και η ανομβρία των ημερών. Πρόσφατα μία τέτοια δυσκολία υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή της Μελίκης.
«Κάποια καθυστέρηση στην άρδευση υπάρχει εξαιτίας αυτών των περιστατικών, ωστόσο από την πλευρά μας το αντιμετωπίζουμε σχετικά γρήγορα», μας είπε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης προσθέτοντας ότι «οι δράστες, οργανωμένα, εξαφανίζουν τα καλώδια σε χρόνο μηδέν», παρά την κατά κάποιον τρόπο άτυπη φύλαξη των υδρονομέων, αφού από τη ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένα μέτρο προφύλαξης.
Για το θέμα αυτό ζητήσαμε την άποψη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας. Ο διευθυντής κ. Γ. Τουλίκας υπογράμμισε ότι η κλοπή χαλκού αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα τα τελευταία 10 χρόνια στα συμβάντα της περιοχής μας και όχι μόνο. «Ο χαλκός είναι ένα υλικό με μεγάλη ζήτηση πανελληνίως εδώ και χρόνια. Και δεν είναι μόνο οι τοπικοί δράστες αλλά έρχονται και ομάδες αλλοδαπών κυρίως από Βουλγαρία που έχουν επεκτείνει τη δάση τους και στην περιοχή μας» μας είπε.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αστυνομίας, το καλύτερο μέτρο αποτροπής είναι το GPS. Η Αστυνομία έχει προτείνει κατ’ επανάληψη στη ΔΕΗ, να τοποθετήσει GPS στους υποσταθμούς της, αλλά δυστυχώς η επιχείρηση δεν ανταποκρίνεται. Όπως εξήγησε ο κ. Τουλίκας η τοποθέτηση ενός GPS είναι ένας εύκολος και πολύ φθηνός τρόπος να αντιμετωπισθούν τα κρούσματα, αφού, ακόμα κι αν έχει κλαπεί το υλικό, το GPS δίνει σήμα από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κλοπιμαία. «Από κει και πέρα θα είναι πλέον εύκολη η δουλειά και η παρέμβαση της Αστυνομίας για να τα εντοπίσει και να τα κατασχέσει» τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής.
Διά του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα από κλοπές πανάκριβων μπαταριών και υλικών στην Εθνική και την Εγνατία οδό. Με την τοποθέτηση GPS, μετά την κλοπή χτυπούσε το σήμα και ειδοποιούσε σε ποιά αποθήκη (στην Αλεξάνδρεια) είχαν μεταφερθεί τα κλεμμένα υλικά και έτσι η Αστυνομία Ημαθίας τα έβρισκε και τα παρέδιδε στους ιδιοκτήτες.
«Το πρώτο μέτρο θα ήταν αυτό. Το έχουμε προτείνει στη ΔΕΗ, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Εμείς ως Αστυνομία δεν μπορούμε με τα περιπολικά αυτοκίνητα να προσεγγίσουμε τα σημεία των υποσταθμών που είναι διάσπαρτοι μέσα στα χωράφια. Αυτό προκαλεί δυσκολία στην επιτήρηση» επεσήμανε ο κ. Τουλίκας. Εύλογο λοιπόν το ερωτηματικό που προκύπτει. Για ποιό λόγο η ΔΕΗ δεν θέλει να ακούσει την πρόταση και να ανταποκριθεί; Με δεδομένο μάλιστα ότι με ελάχιστα χρήματα (αφού το κόστος της τοποθέτησης είναι μικρό) θα γλιτώσει από ζημίες χιλιάδων ευρώ εξαιτίας των κλοπών και θα βοηθήσει παράλληλα να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης των χωραφιών.
Ερωτηματικά που θα είχαν πραγματικά ενδιαφέρον να απαντηθούν!
Σοφία Γκαγκούση