Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, με εκπροσώπους του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, παρουσία και των Βουλευτών της Π.Ε. Ημαθίας, κ. Φρόσως Καρασαρλίδου, κ Γιώργου Ουρσουζίδη και κ. Χρήστου Αντωνίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας της εμφάνισης εστιών Οζώδους Δερματίτιδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που προβλεπόταν σε περίπτωση υποχρεωτικής θανάτωσης των ζώων εξαιτίας του νοσήματος, είναι χαμηλές σε σχέση με την πραγματική αγοραία αξία των ζώων, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η αποκατάσταση του ζωϊκού κεφαλαίου. Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν κυρίως αρσενικά ζώα βελτιωμένων μεγαλόσωμων φυλών κρεοπαραγωγής και καλύπτουν μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης βόειου κρέατος. Επίσης τέθηκε το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης των βοοειδών της περιοχής προς σφαγή εξαιτίας της εμφάνισης νέων κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας σε οικόσιτα ζώα και συζητήθηκε η δυνατότητα να αμβλυνθούν τα περιοριστικά μέτρα των Εκτελεστικών Αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο της βάσης του αιτήματος των κτηνοτρόφων για το ύψος των αποζημιώσεων. Τέτοιας ποιότητας και αξίας ζώα ούτε επλήγησαν ποτέ από ζωονόσο ούτε βεβαίως αποζημιώθηκαν. Γι’ αυτό ζήτησε εντός της εβδομάδας, σχηματισμό Ομάδας Εργασίας, που αποτελείται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, εκπρόσωπο του ΕΛ.Γ.Α., της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και εκπρόσωπο του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας. Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει εντολή να ετοιμάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένο αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντίστοιχη με την αγοραία αξία των εκτρεφομένων βοοειδών αποζημίωση. Επίσης το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου του νοσήματος συνεδριάζει τον Αύγουστο για να εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των Εκτελεστικών Αποφάσεων της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για το κρέας, τα προϊόντα κρέατος και τα δέρματα σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός επέστησε την προσοχή στους κτηνοτρόφους για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού λόγω των παράνομων μετακινήσεων και των ανεμβολίαστων οικόσιτων ζώων και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των τελευταίων να προβούν άμεσα στον εμβολιασμό των ζώων τους για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου, που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία.
Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για έκτακτα μέτρα στήριξης των οπωροκηπευτικών λόγω του ρωσικού εμπάργκου
Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε την απόφαση καθορισμού αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016 /921 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.
Οι ποσότητες που θα ενισχυθούν θα διατεθούν στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής σε δικαιούχους – ωφελούμενους, οι οποίοι είναι : δικαιούχοι της κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης, οι ωφελούμενες μονάδες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως ορίζεται στο άρθρο 235 ν. 4389/2016, τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι ωφελούμενοι του επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ΕυρωπαΪκής Βοήθειας, οι πολύτεκνοι γονείς, οι γονείς τριών τέκνων .
Αποδέκτες για την δωρεάν διανομή ορίζονται οι Κοινωνικές Συμπράξεις που έχουν οριστεί για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι Επιστιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, , οι Κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων οι κοινωνικές υπηρεσίες Περιφερειών , δημόσια σχολεία και παιδικές κατασκηνώσεις.
Οι ποσότητες που θα ενισχυθούν ανά κατηγορία , όπως καθορίστηκαν με τον Κανονισμό 2016/921 ΕΕ ανέρχονται σε 800 τόνοι μήλα και αχλάδια, 4.900 τόνοι δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια, 400 τόνοι ντομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια, 2.400 τόνοι πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια, 6.300 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια. Με την απόφαση που υπογράφηκε γίνεται επίσης κατανομή της συμπληρωματικής ποσότητας των 3.000 τόνων που προβλέπεται στον Κανονισμό ως εξής: 200 τόνοι μήλα και αχλάδια, 200 τόνοι δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια, 1.100 τόνοι πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια, 1.500 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια.
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας απόσυρσης