Του Τάσου Βασιάδη
Πέραν των άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα, σημαντικό μέρος της δημοσιότητας απασχολεί η ανησυχητική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, λόγω της εκτεταμένης διαδικασίας θανάτωσης ζώων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας που τα προσβάλλει.
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας, κατέθεσαν δημοσίως τις απόψεις τους και τις εισηγήσεις τους για την ανάσχεση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη απέναντι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, για την δημόσια υγεία και την οικονομία της περιοχής.
Με βάση όμως τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, ο νοσογόνος παράγων ενώ δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις επιπτώσεις για την δημόσια υγεία σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειές μας.
Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε την κοινή γνώμη, η οποία επικεντρώνεται προς άλλα επίσης επιτακτικά ζητήματα, που προβάλλονται κατά προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε ή έπαψε να υπάρχει. Το αντίθετο μάλιστα.
Η αναπόφευκτη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της περιοχής λόγω των μέτρων που λαμβάνονται, αποτελεί αφορμή για διάφορους επιτήδειους, να κυκλοφορούν στην αγορά κρέατα κυρίως, αλλά και παράγωγά τους αμφιβόλου ποιότητας και ελέγχου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, επιβάλλεται να μη εφησυχάζουν, γιατί σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία ολόκληρη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σοβαρό διατροφικό κίνδυνο.
Παράλληλα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να κρατούν τους καταναλωτές σε εγρήγορση γύρω από το όλο θέμα και να μην τους αφήνουν να γίνονται έρμαιο απροβλέπτων κινδύνων.
Ευθύνη των καταναλωτών τέλος είναι να ελέγχουν τα προϊόντα που προμηθεύονται αποφεύγοντας να προσεγγίζουν αυτά που δεν έχουν πιστοποιημένη προέλευση. Σε κάθε περίπτωση τα πιστοποιημένα ντόπια κρέατα έχουν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να προτιμώνται από το κοινό.
Το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνειδητοποίηση των διαστάσεων και των συνεπειών του από τους πολίτες είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο διατροφικός κίνδυνος που απειλεί όλους.