Μπορεί ο διάλογος που επιβαλλόταν για το θέμα της ανα-οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας να μην έγινε στο δημοτικό συμβούλιο (λόγω της απουσίας εκπροσώπου της αρχαιολογίας), ωστόσο έχουν πάρει φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τις απαντήσεις που έδωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.
«Τις κηρύξεις των χώρων και μάλιστα ως εφορεία αρχαιοτήτων δεν δικαιούμαστε να τις συζητούμε στα δημοτικά συμβούλια» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κοταρίδη στον διαδικτυκό διάλογο, ενώ για το ζήτημα της πρότασης ανα-οριοθέτησης τόνισε: «… Η διαδικασία αναοριοθέτησης της Βέροιας ξεκίνησε το 2012, γιατί είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η συστηματική διαχείριση-ανάδειξη του συνολικού μνημειακού αποθέματος της πόλης που είναι κυριολεκτικά τεράστιο! Και το έγγραφο που ρωτούσε τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου “σχετικά με τις χρήσεις γης και τις υφιστάμενες δραστηριότητες στην υπό επανακήρυξη περιοχή”, στάλθηκε στις 13/9/2012 με συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τμήμα Τοπογραφίας – Εποικισμού και Αναδασμού κ.λπ. (εγγραφο της 11ης ΕΒΑ, αρ. πρωτ.3831/13-9-2012). Η συγκρότηση του φακέλου που με δεδομένο ότι στη Βέροια υπάρχουν 103 κηρύξεις του ΥΠΠΟ και 132 κηρύξεις του ΥΜΑΘ ήταν μια τεράστια δουλειά που έτρεχε μαζί με την τεκμηρίωση των δεκάδων μνημείων και την υλοποίηση των έργων που όλοι ξέρετε και τελείωσε στην αρχή του 2016… Ως τότε καμία δραματική αντίδραση από κανέναν δεν είχε υπάρξει, μολονότι στο μεταξύ είχε γίνει η μεγάλη επέκταση του χώρου των Αιγών, η τεράστια κήρυξη της Μιέζας κοκ... και σωστά , μου επιτρέπετε να πω δεν υπήρξε αντίδραση, γιατί μπορεί οι κηρύξεις να είναι αντιπαθητικές σε ορισμένους, είναι όμως το στοιχειώδες βήμα προστασίας όλων αυτών που δεν ανήκουν σε μας αλλά στους επερχόμενους... Την τελική μας πρόταση στείλαμε στην κεντρική υπηρεσία τον Μάρτιο του 2016 και όπως προβλέπεται, επειδή από το 2012 είχε περάσει αρκετός καιρός, ξαναρωτήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου κ.λπ. για τις απόψεις τους στο τέλος Μαϊου. Φυσικά Δήμος και λοιποί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και τώρα στο ΚΑΣ, όταν συζητηθεί το θέμα, συντεταγμένα και δεν καταλαβαίνω προς τι ο Μέγας Σάλος και Πανικός!»
Απάντηση στα όσα υποστηρίζει η κ. Κοτταρίδη για το έγγραφο έδωσε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αντιδρώντας σε σχολιασμούς εναντίον του από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Ζήση Χρ. Πατσίκα.
«Στο σχόλιο της κ. Κοτταρίδη δεν διευκρινίζει ότι το 3831/13-9-2012 έγγραφο της 11ης ΕΒΑ αφορά την επανακήρυξη αποκλειστικά και μόνο 48 ήδη ανακηρυγμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όπως μαρτυρά και το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο συνόδευε το εν λόγω έγγραφο. Αντίθετα, το από 30/5/2016 έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όλης της πόλης, περιλαμβάνοντας μάλιστα περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και όχι μεμονωμένα αρχαιολογικά σημεία, όπως διακρίνεται καθαρά και από το συνοδευτικό χάρτη ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Κατά συνέπεια, τα δυο έγγραφα ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους και οποιαδήποτε ταύτισή τους υποκρύπτει δόλο και αποσκοπεί σε συνειδητή παραπλάνηση των δημοτών της πόλης», τονίζει ο δήμαρχος.