Για τον εκλογικό νόμο τοποθετήθηκε στη Βουλη προχθές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην ομιλία του τόνισε:
“Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς από το 2012 σε 4 εκλογικές διαδικασίες δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι απαραίτητη για την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος ευνοεί την διατήρηση ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού που δεν μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης. Εξάλλου το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί διαχρονικά ουκ ολίγες φορές. Αντίθετα με ένα σύστημα απλής αναλογικής οι πολίτες χωρίς να αναγκάζονται να υιοθετούν τεχνητά διλήμματα θα ψηφίζουν εκείνο το κόμμα το οποίο είναι πιο κοντά στις θέσεις τους για να το ενισχύσουν στις μετέπειτα συνεργασίες που θα επιβάλλονται από το νέο εκλογικό σύστημα.
Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών ούτε να παραβλέπουμε την ανάγκη της χώρας για ένα εκλογικό σύστημα, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σήμερα στην χώρα, απαιτείται συνεννόηση και όχι διχασμός και τεχνητή πόλωση. Χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που όχι μόνο θα ευνοεί τις συνεργασίες, αλλά και θα τις επιβάλλει θεσμικά. Υποστηρίζω δε ότι οι θεσμικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτικών δυνάμεων.
Εξάλλου η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται και από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει το θετικό στοιχείο της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών που φαλκιδεύει τη λαϊκή βούληση. Υπάρχουν όμως και σημαντικές παραλείψεις, όπως ο αποκλεισμός του απόδημου ελληνισμού από τις εκλογικές διαδικασίες και η μη πρόβλεψη για την αναγκαία κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η πρόταση όμως της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα. Γι’ αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή το προηγούμενο διάστημα ως πρόταση νόμου, χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές. Όσον αφορά το κόμμα μου, την Δημοκρατική Αριστερά, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στην Βουλή με πρόταση νόμου από όλη την τότε κοινοβουλευτική ομάδα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι απόφαση της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ, καθώς και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η ανανεωτική αριστερά πάντοτε όταν έθετε την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, το έθετε ως εργαλείο διακυβέρνησης και δεν έκανε εκπτώσεις με προσχήματα κυβερνησιμότητας. Θεωρούσε ότι δεν αντίκειται στην κυβερνησιμότητα. Ποτέ δεν υπήρξε άλλη θεώρηση. Σε κανένα κείμενο από κανέναν ιστορικό ηγέτη της αριστεράς.
Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις τον Οκτώβριο του 2015, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό και εγώ προσωπικά στην ομιλία μου να φέρει άμεσα αλλαγές που αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και του χώρου της αριστεράς, όπως η απλή αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε τότε και δεν απάντησε θετικά στο αίτημα. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, 10 μήνες μετά τις εκλογές, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται και αποφασίζει στην βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων.
Η ΝΔ, από την άλλη, επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες μάλιστα δήλωσε ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Δεν είναι βόμβα οι πελατειακές σχέσεις; Δεν είναι βόμβα ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται; Δεν είναι βόμβα ο διχασμός και η τεχνητή πόλωση και είναι η απλή αναλογική. Και οι λέξεις χάνουν το νόημα τους. Εξάλλου δεν υπάρχει μεγαλύτερος κρατισμός από το να ζητάς ως κόμμα από το κράτος να σου δώσει αυτό που στερεί η κοινωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εμείς όμως δεν έχουμε καμία σχέση με τις λογικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τον στείρο καταγγελτισμό και τον λαϊκισμό τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Αύριο ψηφίζουμε εκλογικό νόμο για το πώς θα γίνονται οι εκλογές, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή ή όχι αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αυταπάτες, τον λαϊκισμό και τις αδιέξοδες πολιτικές. Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως αναποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα οι εκλογές πρέπει πλέον να γίνονται σταθερά με το σύστημα της απλής αναλογικής και χωρίς το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Είναι τόσο απλό.
Σήμερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Για αυτό δεν μπαίνω στην λογική τους. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. Γιατί σήμερα οι πολίτες επιζητούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο”.