Προτάσεις  του πρ. Δημάρχου Γιάννη Χασιώτη

Προτάσεις του πρ. Δημάρχου Γιάννη Χασιώτη

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο πρ. δήμαρχος Βέροιας - που ήταν παρών - κ. Γιάννης Χασιώτης. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

- Η πόλη της Βέροιας τελεί υπό καθεστώς μιας ασύμμετρης απειλής, που σαν αποτέλεσμα θα έχει την εξαφάνιση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη.

- Κύριος και αποκλειστικός εκφραστής αυτής της απειλής είναι η τοπική υπηρεσία «προστασίας των αρχαιοτήτων».

- Στο θέμα αυτό, πέρα από την  οικονομική καταστροφή που θα προκληθεί στο διηνεκές στην πόλη, υπάρχει και ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. ένας άνθρωπος και μια υπηρεσία επιχειρεί δια της πλαγίας οδού να καταστεί ο απόλυτος δυνάστης και επικυρίαρχος της πόλης, πάνω από τους πολίτες, πάνω από το Δ.Σ. πάνω από τον Δήμαρχο. Και αυτό δεν πρέπει να τους  το επιτρέψετε. Στο εξής κάθε οικονομική δραστηριότητα, κάθε ίδρυση οιασδήποτε επιχείρησης (εμπορικής – βιοτεχνικής κλπ), κάθε νέα οικοδομική άδεια, κάθε επέκταση υφιστάμενου κτιρίου θα εξαρτάται από τις βουλήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ακόμη, όπως προκύπτει και από την χθεσινή ανάρτηση της κ. Κοταρίδου στο site της, ακόμη και η τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση των πινακίδων, η δενδροφυτεύσεις κλπ θα περνούν από την δική τους έγκριση. Η πόλη περιέχεται σε μία ιδιότυπη κατοχή.

Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς ορισμένων σκέψεων και προτάσεών μου, που μπορούν ενδεχόμενα να βοηθήσουν το Σώμα.

1.- Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής δεν μπορεί να γίνει μόνο μια μία απόφαση, έστω και ομόφωνη, του Δ.Σ., γιατί το Κ.Α.Σ. εύκολα θα την παρακάμψει ή θα την αγνοήσει.

Πρέπει να συσταθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο του Δήμου, όλων των πολιτών, όλων των φορέων της πόλης, όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των βουλευτών αλλά και όλων των υποψηφίων βουλευτών όλων των κομμάτων του νομού.

2.- Να κληθεί να συμμετέχει στην όλη προσπάθεια ο Σεβασμιότατος, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν κατέδειξε ότι ακούει την φωνή του ποιμνίου του.

3.- Να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Αγώνα, με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω. Υπάρχει προηγούμενο με την Επιτροπή Αγώνα για το Μουσείο στη Βεργίνα.

4.- Να γίνει καμπάνια σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για να ενημερωθούν οι πολίτες.

5.- Να τεθεί το θέμα στην Κ.Ε.Δ.Ε.

6.- Να έρθουμε σε επικοινωνία με τους Δημάρχους και άλλων πόλεων που πιθανά θα αντιμετωπίσουν την ίδια απειλή, όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα κ.α.

7.- Να συγκροτηθεί μία επιστημονική επιτροπή που θα υποστηρίξει και επιστημονικά στο Κ.Α.Σ. την πρότασή μας. Ενδεικτικά μπορούμε να απευθυνθούμε στους πανεπιστημιακούς, στην κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, κ. στην Στέλλα Δρούγου, στην επί πολλά χρόνια Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.  κ. Λίνα Μενδώνη, στην πανεπιστημιακό και επί χρόνια στέλεχος της 11ης Εφορίας Βυζαντινών κ. Πάτρα Θεολογίδου, στην οποία οφείλουμε εκτός της μελέτης του Βυζαντινού Μουσείου και τις μελέτες για την  συντήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών 7 βυζαντινών εκκλησιών και του αρχαίου τείχους της πόλης (που μπήκαν στο ψυγείο), στον διαπρέψαντα στο εξωτερικό Βεροιώτη τέως καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Λονδίνου και τέως διευθυντή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου Δρ. Λεφτέρη Οικονόμου, στον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ.Νίκο Καλογήρου, στον τέως καθηγητή κ. Νίκο Μουτσόπουλο που χάρισε ολόκληρη την βιβλιοθήκη του και 15.000 σχέδια και σε τόσους άλλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό,...

Γράφει ο Αλέξανδρος Αθανασίου Λέτσιος Τον πρέποντα...

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων  -Τρεις επιχορηγήσεις στην Ημαθία

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι...

Εγκρίσεις συνολικού ύψους 2.009.000 ευρώ ανακοινώνονται...

Η κίνηση  του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη θέση

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η...

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...