Ο πολιτισμός και η παράδοση ως ανάχωμα στην κρίση

Ο πολιτισμός και η παράδοση ως ανάχωμα στην κρίση

Του Τάσου Βασιάδη

 

Η αναβίωση, η διατήρηση και η διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πνευματική, την ιστορική και την πολιτιστική παράδοση του τόπου, απετέλεσαν και αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του λαού μας, ο οποίος μέσω αυτών αναδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητές του, ενώ προωθεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα ζωντανά κύτταρα που κατά κύριο λόγο ενεργοποίησαν και ενεργοποιούν πολιτιστικά τις τοπικές κοινωνίες, είναι οι Πολιτιστικοί Φορείς, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους διατηρούν τις παραδόσεις, συσπειρώνουν τους νέους, αξιοποιούν την γνώση και την πείρα  των πρεσβύτερων, προβάλουν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό μας θησαυρό και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Η αναφορά γίνεται για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους κάθε χωριού στην περιφέρεια, στις πεδινές και ορεινές περιοχές, αλλά  και για τους  δραστηριοποιούμενους  στα  αστικά  κέντρα. 

Σε αυτή τους την ακάματη πολιτιστική παραγωγή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι έβρισκαν πρόθυμους συμπαραστάτες τις πολιτειακές αρχές και τους διάφορους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου.

Έτσι οι τοπικές κοινωνίες μέσω  των Συλλόγων είχαν την ευχέρεια να καταγράφουν και να αναβιώνουν την παράδοση, να προχωρούν σε καλαίσθητες εκδόσεις, να οργανώνουν ενδυματολογικές και λαογραφικές συλλογές, να διατηρούν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, να προωθούν την θεατρική παιδεία, να αναδεικνύουν τον αθλητισμό και να πραγματοποιούν εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια  όμως παρατηρείται μια εμφανής κάμψη αυτής της τόσο σημαντικής δραστηριότητας, που οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στο γεγονός της σταδιακής εγκατάλειψης των Συλλόγων από τους θεσμικούς τους υποστηρικτές.

Η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις συνέπειες της μεγάλης και πολλαπλής κρίσης που βιώνει ο τόπος, συνεπεία της οποίας περιορίζεται δραματικά η διάθεση πόρων, που άλλοτε  προορίζονταν για την οικονομική υποστήριξη των δραστηριοτήτων των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι, η επιβίωσή των Συλλόγων να εξαρτάται πλέον, από την παρουσία κάποιων αθεράπευτα ρομαντικών, των οποίων η προσωπική προσφορά χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του πάθους και της  θυσίας, για τον πολιτισμό και την παράδοση.  

Όσο όμως και αν το στοιχείο της προσωπικής προσφοράς είναι ανεκτίμητο και αναντικατάστατο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη ενίσχυσης των Συλλόγων από τους θεσμικούς τους υποστηρικτές, χωρίς τους οποίους οδηγούνται νομοτελειακά στην αδρανοποίηση, με βαρύτατες συνέπειες για τη πολιτιστική και λαϊκή μας παράδοση.

Η διοργάνωση περιορισμένων πλέον, αλλά υψηλού επιπέδου πολιτιστικών δραστηριοτήτων, από συγκεκριμένους Φορείς που εννοούν να κρατούν ψηλά την σημαία της πολιτιστικής παράδοσης, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, πρέπει να εμπνεύσει στους αρμόδιους πολιτειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, την με κάθε τρόπο υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων, ως κυψελών πολιτισμού και αναπτυξιακών μοχλών.

Ο πολιτισμός και η ανεκτίμητη  λαϊκή μας παράδοση μπορούν να αποτελέσουν ένα  ασφαλές ανάχωμα στην ηθική και οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας. Και αυτό επιβάλλεται να γίνει πεποίθηση κάθε αρμοδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Στην καθαίρεση του ευρωβουλευτή πλέον Φρέντι Μπελέρη...

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη χθες νέος πρόεδρος του...

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελληνίων 2024

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των...

Το Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην...

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια μικρή κολόνα για να μπορεί κάποιος να δέσει το...

Σχολίασαν στο Facebook  …για την εκτός λειτουργίας φωτεινή πινακίδα στην οδό Θεσσαλονίκης

Σχολίασαν στο Facebook …για την εκτός λειτουργίας...

Ο γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της τεχνολογίας...

ΜεΜιαΜατια  Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βερροίας.

ΜεΜιαΜατια Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του...

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...