Έλλειψη προσωπικού και ελλιπή χρηματοδότηση που περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε νέα έρευνά της. Κάνει λόγο για ΄μη διαχειρίσιμα επίπεδα΄ προβλημάτων, εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στη χώρα μας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ, με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων να είναι στα 1,156 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, και τις κενές οργανικές θέσεις να αγγίζουν τις 33.000.
Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι ελλείψεις προσωπικού θα αυξηθούν στο μέλλον, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 52 ετών σε όλους τους κλάδους στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο αναμονής ασθενών για χειρουργεία, μειωμένες αίθουσες χειρουργείων και μειωμένα κρεβάτια ΜΕΘ.
Αναληθή τα στοιχεία για το νοσοκομείο Βέροιας
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, που αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, στο νοσοκομείο της Βέροιας υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό, αναβάλλονται χειρουργεία και κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό!...
Αναληθή χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έρευνας για το νοσοκομείο Βέροιας η προσωρινή διοικήτρια του νοσοκομείου Ημαθίας Ευαγγελία Μαγουλά. Μιλώντας στον ΄Λαό΄ η κ. Μαγουλά σημειώνει ότι εδώ και λίγους μήνες η μαιευτική-γυναικολογική δουλεύει κανονικά όλο τον μήνα, το αιμοδυναμικό είναι από τα ελάχιστα περιφερειακά με τόση κίνηση και δυναμική, με την έλευση αναισθησιολόγου δεν αναβάλλονται χειρουργεία, ενώ το γαστρεντερολογικό δεν μπορεί να κλείσει αφού είναι τμήμα της παθολογικής κλινικής.