Η νόσος Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και ολόκληρη την οικογένειά του. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση πέφτει σε όποιον έχει αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου με άνοια. Πολύ συχνά τα μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη νόσο σε κάποιο συγγενή τους παραμελούν τη δική τους υγεία. Έχουν τέτοια συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας αυτού του προβλήματος ώστε δεν είναι σε θέση οι ίδιοι να αντιληφθούν την ψυχική πίεση την οποία υφίστανται. Το προσωπικό και συναισθηματικό άγχος της φροντίδας είναι τεράστιο και είναι αναγκαίο να σχεδιάζει κανείς τρόπους για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ασθένειας στο μέλλον. Οι συγγενείς για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις νέες καταστάσεις και να βοηθήσουν περισσότερο το συγγενή τους, είναι απαραίτητο να προσέξουν τη δική τους υγεία.
Η κατανόηση των συναισθημάτων σας, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα προβλήματα του συγγενή σας όπως επίσης και τα δικά σας. Μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε είναι η λύπη, η ενοχή, ο θυμός, η ντροπή, η μοναξιά και πιθανόν και άλλα.
λύπη
Αυτό αποτελεί μια φυσική αντίδραση για όποιον βιώνει μια απώλεια. Στη διάρκεια της νόσου μπορεί να αισθανθείτε ότι έχετε χάσει μια συντροφιά, ένα φίλο ή ένα γονιό και συχνά να πενθείτε γι’ αυτό που ήταν το άτομο πριν νοσήσει. Μόλις νομίζετε ότι έχετε προσαρμοστεί, το άτομο αλλάζει πάλι. Είναι φοβερό όταν το άτομο δεν σας αναγνωρίζει πια. Σε πολλούς είναι δύσκολο να χαρούν ακόμα και τις ευτυχισμένες στιγμές. Μερικές φορές μοιάζουν σαν να μην υπάρχουν καθόλου. Οι ανάγκες του συγγενή σας απασχολούν υπερβολικά, ίσως σας εξοντώνουν. Ορισμένες οικογένειες έχουν ανακαλύψει ότι είναι σε θέση να νιώσουν λίγη ευτυχία απομονώνοντας κομμάτια της ζωής τους. Έτσι, για να μπορέσουν να απολαύσουν ένα ευτυχισμένο γεγονός, προσπαθούν να μην ανησυχούν για το αύριο. Το χιούμορ έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες. Το γέλιο είναι θεραπευτικό, κυρίως όταν γελάμε μαζί με άλλους. Το να απομακρύνεστε από το συγγενή σας σε περιοδικά χρονικά διαστήματα θα σας βοηθήσει να “ξαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας”. Συνήθως, η υποστήριξη από φιλικά άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια είναι ένας τρόπος για να ανακτήσει κανείς την αυτοεκτίμησή του και να συνεχίσει την προσπάθεια.
Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει την δική του ώρα ξεκούρασης, μακριά από τις έγνοιες της φροντίδας.
ενοχή
Συχνά μπορεί να αισθανθείτε ενοχή επειδή ντρέπεστε για τη συμπεριφορά του συγγενή σας ή επειδή θυμώνετε μαζί του. Άλλοτε μπορεί να αισθάνεστε ένοχος επειδή κουραστήκατε και σκέφτεστε τη λύση της κλινικής. Κάποιοι αισθάνονται ένοχοι όταν νιώθουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Θα το βρείτε βοηθητικό να συζητήσετε με άλλους συγγενείς και ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα ατόμων με Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας αλλά και με φίλους σας για αυτά τα συναισθήματα.
θυμός
Ο θυμός σας μπορεί να είναι ανάμεικτος. Μπορεί να κατευθύνεται προς τον ασθενή, προς τον εαυτό σας, το γιατρό ή την όλη κατάσταση, ανάλογα την περίσταση. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε ανάμεσα στο θυμό σας για τη συμπεριφορά του ατόμου – που είναι αποτέλεσμα της πάθησής του – και το θυμό σας για το ίδιο το άτομο. Όταν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας καταβάλλει απελευθερώστε τον με το πιο ανώδυνο δυνατό τρόπο, μακριά από την οικογένειά σας. Μπορείτε να το κάνετε με έντονή φυσική άσκηση. Ίσως σας βοηθήσει να ζητήσετε συμβουλές από τους φίλους, την οικογένειά σας, ή να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης ή αυτοβοήθειας όπου θα μπορέσετε να συζητήσετε τα προβλήματά σας μέσα σ’ ένα κλίμα κατανόησης και εμπιστοσύνης. Άλλοτε πάλι, μπορεί να σας βοηθήσει ένας απλός περίπατος. Ο καθένας θα πρέπει να νιώσει την ανακούφιση του κλάματος, το οποίο άλλωστε είναι το μέσο που διαθέτει ο ίδιος ο οργανισμός για να μειώσει την ένταση. Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται τόσο θυμωμένοι που υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν το άτομο που φροντίζουν. Αν αισθάνεστε έτσι, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία.
Συχνά θα αναλάβετε πολλές από τις ευθύνες του ασθενή, όπως να πληρώνετε λογαριασμούς, να φροντίζετε το σπίτι και να μαγειρεύετε. Αυτή η αύξηση των ευθυνών μπορεί να σας προκαλέσει πολύ άγχος . Θα είναι βοηθητικό να συζητήσετε αυτά σας τα συναισθήματα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή με έναν ειδικό.
ντροπή
Ίσως αισθάνεστε ντροπή όταν το άτομο επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο. Μπορεί κανείς να συμφιλιωθεί με το συναίσθημα της ντροπής, αν το μοιραστεί με άλλους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με και οι οποίοι βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Επίσης, βοηθά να εξηγείτε μερικά από τα συμπτώματα στους άλλους. Οι φίλοι και οι γείτονές σας θα θέλουν να μάθουν, όπως κάνατε και εσείς πριν από αυτούς, τι ακριβώς προβλήματα προκαλεί η άνοια. Έτσι θα καταλαβαίνουν καλύτερα τη συμπεριφορά του συγγενή σας που πάσχει από άνοια.
μοναξιά
Πολλοί συγγενείς και όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου με άνοια αποσύρονται από την κοινωνία και περιορίζονται μέσα στο σπίτι τους και με την ενασχόλησή τους με το άτομο αυτό, πράγμα που μπορεί να είναι πολύ μοναχικό – γιατί ίσως χάσετε τις παρέες σας και άλλες κοινωνικές επαφές εξαιτίας των απαιτήσεων της διαρκούς ενασχόλησης και φροντίδας. Η μοναξιά όμως κάνει πολύ δύσκολο το έργο της φροντίδας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, δεν πρέπει να παραμελείτε τις φιλικές σας σχέσεις. Οι φίλοι μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ισορροπιών που έχουν διαταραχθεί από την ασθένεια. Η τραγωδία υπάρχει, εσείς όμως μπορείτε να ανακτήσετε δυνάμεις μέσα από σχέσεις και εμπειρίες που δεν έχουν σχέση με την νόσο. Κρατήστε στις προτεραιότητές σας να διατηρήσετε τις φιλίες σας και τις κοινωνικές σας επαφές.
Είναι εντελώς ανώφελο να παραιτείται κανείς από τις κοινωνικές του σχέσεις επειδή κάποιο αγαπημένο του άτομο είναι άρρωστο.