Στις 19 και 20 Ιουλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος. Αυτό αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές δεν αναμένονται αλλαγές στον πυρήνα του νομοσχεδίου, ο οποίος είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ενώ αναμένονται νομοτεχνικές βελτιώσεις – επεξηγήσεις οι οποίες θα διευκρινίζουν θέματα που έχουν να κάνουν με την τυχόν ψήφιση επιμέρους άρθρων και την ισχύ των συγκεκριμένων διατάξεων σε ποια περίπτωση, ποιες δηλαδή θα ισχύσουν άμεσα από τις επόμενες εκλογές (με την συνταγματική προϋπόθεση, πάντα, της συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών και ποιες από τις μεθεπόμενες (εφ’ όσον δεν συγκεντρώσουν τα 2/3).
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν ένα κόμμα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά ψηφίσει κάποια άρθρα και επίσης τι γίνεται αν κάποιο από τα άρθρα αυτά συγκεντρώσει 200 ψήφους αλλά το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 4) δεν λάβει αυτές τις ψήφους. Σημειώνεται ότι το άρθρο 4 αφορά την έναρξη ισχύος του νόμου από τις επόμενες εκλογές τηρουμένων των συνταγματικών προϋποθέσεων (2/3).
Από την Διάσκεψη των Προέδρων έγινε εξάλλου γνωστό ότι η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 26 Ιουλίου, ενώ με την συζήτηση αυτή θα καλυφθεί και η επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ περί plan B ή plan X επί Βαρουφάκη.