«Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν», λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Στην περίπτωση της αντιμετώπισης εκ μέρους της ασκούμενης κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής, στο έδαφος της Κεντρικής Μακεδονίας, υποφέρουν και οι… αριθμοί και οι άνθρωποι!
Τα επίσημα στοιχεία της 30η Ιουνίου 2016 καταδεικνύουν ότι, η Κεντρική Μακεδονία με πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 1.800.058 κατοίκους έχει δεχτεί στο έδαφος της 21.772 μετανάστες.
Η Αττική με πληθυσμό 3.627.824 κατοίκους, αντίστοιχα έχει 14.967 μετανάστες.
Η Θεσσαλία με πληθυσμό 732.762 κατοίκους, 137 μετανάστες.
Η Πελοπόννησος με πληθυσμό 577.903 έχει 250 μετανάστες.
Η Κρήτη κανέναν!
Αν βέβαια μιλούσαμε για οργανωμένες δομές, με ελάχιστες ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής και με παροχή υποτυπωδών παροχών της απαιτούμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι αντιδράσεις των κατοίκων και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας θα ήταν ελάχιστες.
Όλοι μας όμως γνωρίζουμε ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών πάσχουν σοβαρά στα ανωτέρω ζητήματα. Σχετική προειδοποίηση για το ζήτημα, αναφορικά με την «ωρολογιακή βόμβα» σε θέματα δημόσιας υγείας, είχε απευθύνει κατά την έλευση των μεταναστών στην Ημαθία ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος.
Έχουν χαρτογραφηθεί σε επίπεδο υγείας οι φάκελοι όλων των μεταναστών; Γνωρίζει το επίσημο κράτος αν είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών;
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν υγειονομικά τα ανωτέρω θέματα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα Νοσοκομεία μας ιδρύματα και υποστελεχωμένα είναι και χωρίς φαρμακευτικό υλικό;
Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την άμεση συνδρομή προσωπικού και υλικού από την ΕΕ, ώστε να δημιουργηθούν πραγματικά δομές φιλοξενίας και όχι καταυλισμοί ανθρώπινων ψυχών.
Οφείλει να προστατέψει την υγεία των μεταναστών, αλλά και την υγεία του τοπικού πληθυσμού.
Αλλιώς η κατάσταση θα ξεπεράσει κάθε όριο και τότε θα είναι πολύ αργά.
Θόδωρος Ελευθεριάδης