Υπέρ των παραγωγών γέρνει όπως όλα δείχνουν το ισοζύγιο στα συµπύρηνα ροδάκινα που αρχίζουν σιγά σιγά να µαζεύονται αυτές τις µέρες και φαίνεται ότι θα είναι αρκετά µειωµένα.
«Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι έχουν κυκλοφορήσει φήµες από ιδιώτες πως οι τιµές θα κινηθούν γύρω στα 40 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο ∆ήµος Βαδόλας από την Γεωργική Εµπορική Ηµαθίας, αν και οι απασχολούµενοι στον κλάδο της κονσερβοποιίας εµφανίζονται περισσότερο συγκρατηµένοι. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστα Αποστόλου, η χρονιά φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σαν την περσινή, καθώς η µείωση της παραγωγής προβλέπεται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι και η σεζόν δε φαίνεται να έχει αλλαγές απ’ το ’15 πέραν από το κόστος της ζάχαρης που έχει αυξηθεί πάνω από 50% φέτος, γεγονός, όµως, που δεν επηρεάζει πολύ την κατάσταση, καθώς το κόστος αυτό καλύπτει µικρό ποσοστό των εξόδων των κονσερβοποιών.
Σηµειωτέον ότι οι τιµές που έδωσε για την περσινή σοδειά η ΑΛΜΜΕ ΑΕ ήταν «28 λεπτά το κιλό για τα πρώιµα και 31 λεπτά το κιλό γι’ αυτά που βγήκαν µετά τις 10 Αυγούστου», σηµειώνει ο γεν. διευθυντής Πέτρος Αλαγκιοζίδης. Υπενθυµίζεται ότι αρκετά συµπύρηνα πληρώθηκαν από άλλες εταιρείες και έναντι 25 λεπτών το κιλό.
∆εν θα κάνουν ζηµιά τα αποθέµατα
Η φετινή παραγωγή αναµένεται στους 296.000 τόνους, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών, κατά 40% περίπου κάτω από την παραγωγική δυνατότητα των χωραφιών, όπως συνέβη και πέρυσι, που παρήχθησαν 302.000 τόνοι, σχολιάζει ο κ. Αποστόλου. Η µείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόµενη σεζόν έγκειται, συν τοις άλλοις, στις καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας και στους κατά τόπους παγετούς. Ωστόσο, παρά την περσινή µειωµένη παραγωγή, τα αποθέµατα κοµπόστας υπολογίζονται τώρα στους 40.000 τόνους, παραπάνω από το αναµενόµενο των 10.000.-15.000 τόνων, αλλά δεν αναµένεται να προκαλέσουν πρόβληµα στην αγορά, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Τα φετινά αποθέµατα οφείλονται κυρίως στην ανάπτυξη των Κινέζων, που πέρυσι µεταποίησαν 800.000 τόνους συµπύρηνου ροδάκινου, µε τις εξαγωγές κοµπόστας τους να φτάνουν πλέον τους 150.000-160.000 τόνους, ενώ έως το 2004 ήταν µηδενικές. Επίσης, και η Χιλή πλέον έχει µεγάλη παραγωγή χυµού ροδάκινου και µάλιστα φέτος έκανε χαµηλές προσφορές κοµπόστας.
Σύµφωνα µε την πλειονότητα των συντελεστών του κλάδου, η στροφή προς το συµπύρηνο από τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι κονσερβοποιοί εκτιµούν ότι τα επόµενα έτη εάν δεν υπάρχουν δυσµενείς για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες, θα δούµε υπερπροσφορά συµπύρηνου και προβλήµατα στη διακίνησή του.