Ημερίδα ανάδειξης του μεγάλου έργου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και εν γένει των αρχαιολογικών σχεδιασμών ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον πλήρη και φιλόδοξο σχεδιασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για αξιοποίηση των αρχαιολογικών πόρων, ήταν η χθεσινή, στον έτοιμο για χρήση χώρο του αμφιθεάτρου του νέου μουσείου της Ημαθίας και της Ελλάδας. Η σημαντικότητα της ημερίδας, του σχεδιασμού, αλλά και της στρατηγικής επιλογής ανάπτυξης μέσω αρχαιολογικών έργων, αποδείχθηκε από την παρουσία σύσσωμου του πολιτικού προσωπικού της Ημαθίας. Με αμφιτρύωνα την προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Κοτταρίδη, ήταν εκεί και οι τέσσερις βουλευτές της Ημαθίας, ο αντιπεριφερειάρχης εκ μέρους του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ως χρηματοδότης φορέας, οι δύο εμπλεκόμενοι στον σχεδιασμό δήμαρχοι των δήμων Βέροιας και Νάουσας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, καθώς και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Όνειρο ετών
Οι τέσσερις βουλευτές της Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, Χρήστος Αντωνίου και Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη χαιρέτησαν την ημερίδα και τον χαρακτήρα της, ενώ απένειμαν τα εύσημα στις προσπάθειες και το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Χαιρέτισε επίσης η πρόεδρος του σωματείου φίλων πολυκεντρικού μουσείου Αιγών Αναστασία Τούρτα.
Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης χαρακτήρισε το Πολυκεντρικό Μουσείο ένα έργο όνειρο και κορυφαίο αίτημα της κοινωνίας της Ημαθίας εδώ και 30 χρόνια, που γίνεται σύντομα πραγματικότητα και αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής προς όφελος της Ημαθίας και της περιοχής. Ο δήμαρχος μάλιστα χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία την παρουσία του Ημαθιώτη πολιτικού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως υπουργού της κυβέρνησης στην περίοδο εκκίνησης του έργου.
Ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης χαρακτήρισε άξια συνεχίστρια του έργου του σπουδαίου Μανώλη Ανδρόνικου την κ. Κοτταρίδη, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας ώστε να μπει στον αρχαιολογικό χάρτη και η αρχαία Μίεζα, χώρος του πρώτου πανεπιστημίου της Οικουμένης, όπως είπε. Ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε ότι το 2017 θα αρχίσουν με ιδιωτικούς πόρους οι ανασκαφές στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος παραχώρησε χώρο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για κέντρο έκθεσης και συντήρησης των ψηφιδωτών της Ημαθίας.
Στα έργα πολιτισμού και ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Ημαθίας ύψους 33 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην περιοχή εστίασε στον δικό του χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης. Μεταξύ των έργων που παρουσίασε ο κ. αντιπεριφερειάρχης είναι η ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών με δημόσια δαπάνη τα 7 εκ. ευρώ, η ανάπλαση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με 3,5 εκ. ευρώ, η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας με 700.000 ευρώ , η ανάπλαση των οθωμανικών οικείων στην περιοχή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας με 1,4 εκ. ευρώ, όπου θα στεγαστεί η διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.α «Οι δράσεις της ΠΚΜ θα συνεχιστούν και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι πολιτισμικοί θησαυροί της Ημαθίας θα αναδειχτούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτό τον άξονα λοιπόν τόσο εγώ, ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, όσο και οι συνεργάτες μου, θα δρούμε πάντα, σε συνεργασία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το καλύτερο του τόπου μας” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζοντας .άθλο το ότι ολοκληρώνεται το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Τέλος ευχήθηκε σε έναν χρόνο από σήμερα να εγκαινιαστεί από όλους τους παρισταμένους.
Η Ημαθία κέντρο επιστημονικού συνεδριακού τουρισμού
Καλές ειδήσεις έβγαλε στην εισήγησή της η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εγκρίθηκε η μελέτη αναβάθμισης του αρχαιολογικού μουσείου της Βέροιας, καθώς και ότι ξεκινάνε σύντομα τα έργα στον Άγιο Βλάσιο. Για την περιοχή της αρχαίας Μίεζας στάθηκε στην εποικοδομιτική συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο Νάουσας και ελπίδες ανάδειξης σημαντικού έργου που θα συμπληρώσει την υφιστάμενη πολιτισμική υποδομή στην Ημαθία και θα αναπτύξουν την περιοχή σε ένα Κέντρο Επιστημονικού Συνεδριακού Τουρισμού με διεθνούς εμβέλειας αρχαιολογική ταυτότητα.
Μιλώντας για το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, το οποίο θα λαμπρύνει το ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο, η κ. Βλαζάκη το χαρακτήρισε ένα υποδειγματικό και άρτιο έργο που έγινε μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια, ευχόμενη να αποδοθεί πλήρες τον επόμενο χρόνο, 40 χρόνια μετά τη σπουδαία ανακάλυψη του Ανδρόνικου. Μιλώντας τέλος για την Παλιά Μητρόπολη η γ.γ. του υπουργείου τη χαρακτήρισε από τα κορυφαία βυζαντινά μνημεία των Βαλκανίων και κορυφαίο προορισμό των επισκεπτών της Βέροιας.