Για την πρόληψη των εξαρτήσεων και τα προγράμματα της «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» Ημαθίας

Για την πρόληψη των εξαρτήσεων και τα προγράμματα της «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» Ημαθίας

Αναμφίβολα το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι από τα δυσκολότερα ψυχοκοινωνικα προβλήματα της εποχής μας. Και αυτό γιατί διαπλέκονται πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες ψυχολογικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί για την εμφάνιση του, δυσχεραίνοντας την ερμηνεία του, αλλά και το σχεδιασμό τόσο στρατηγικών πρόληψης όσο και θεραπείας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την πρωτοφανή σε ένταση οικονομικοκοινωνική κρίση γίνεται αντιληπτό ότι οι δυσκολίες αυξάνουν.

Ιστορικά το φαινόμενο των εξαρτήσεων έχει καταγραφεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Ιδιαίτερα η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Στο σύνολο του όμως αποτελούσε μέρος μιας συλλογικής λειτουργίας μέσα σε ένα γενικότερο πολιτιστικό πλαίσιο όπου ο τελετουργικός ή μη χαρακτήρας του στόχευε στην ενδυνάμωση των δεσμών του ιστού της συγκεκριμένης κοινωνίας.

Με την ανάπτυξη της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας εμφανίζεται η εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται μόνο με την χρήση ουσιών. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους εξαρτητικές συμπεριφορές σε σχέση με το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια, το φαγητό κλπ. Και το γεγονός αυτό δεν είναι βέβαια τυχαίο, καθώς οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται στις κοινωνικές δομές, την ποιότητα των οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, την ποιότητα της ζωής όπως αυτή καθορίζεται από φαινόμενα και έννοιες όπως η ανεργία, η αποξένωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, ο άκρατος καταναλωτισμός, το στρες, η προσπάθεια κατάκτησης νοήματος στη ζωή με τη συσσώρευση χρήματος και εν τέλει από την έκπτωση των κοινοτικών αξιών.

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, χωρίς να κάνουμε διάκριση νόμιμων και παράνομων εννοούμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που στόχο έχουν τη μείωση της ζήτησης τους, μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων τόσο καθολικών (σε κοινωνικές ομάδες ή άτομα χωρίς «καταγεγραμμένη» εξαρτητική συμπεριφορά) όσο και επικεντρωμένων ή ενδεδειγμένων, οι οποίες αφορούν την πρώιμη πρόληψη / έγκαιρη παρέμβαση σε άτομα ή κοινωνικές ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, εξ αιτίας παραγόντων οικονομικοκοινωνικών και ψυχολογικών - ατομικών.

Ειδικότερα μέσα από τις δράσεις της, που ξεκίνησαν το 2002, η ΠΡΟΣΒΑΣΗ προσπαθεί να ενισχύσει ή να αναδείξει παράγοντες που δρουν προστατευτικά και ανακόπτουν την πορεία προς την εμφάνιση ή εδραίωση εξαρτητικών συμπεριφορών και παράλληλα να ανατρέψει παράγοντες κινδύνου, ενισχύοντας συνολικότερα την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Τα προγράμματα απευθύνονται στους σημαντικούς ενήλικες (γονείς εκπαιδευτικούς κ.λπ.) με τελικό στόχο τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και στα ίδια τα παιδιά - εφήβους -νέους. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων επιδιώκεται ο συνδυασμός των παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείται παράλληλη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών και γονέων, ιδιαίτερα παιδιών μικρής ηλικίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι oi νέοι που σε μικρή ηλικία έλαβαν την κατάλληλη υποστήριξη, ενεπλάκησαν πολύ λιγότερο σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, όπως αυτή της ουσιοεξάρτησης, σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν ένα υποστηρικτικό οικογενειακό σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πέρα όμως από αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση της κοινότητας για το φαινόμενο των εξαρτήσεων με ορθό, έγκυρο και αντικειμενικό τρόπο, προσαρμοσμένο στην ομάδα στόχο που κάθε φορά απευθυνόμαστε, θεωρούμε ότι κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στην κάλυψη των ανθρώπινων συναισθημάτων και πνευματικών αναγκών και στοχεύει να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, μπορεί να χαρακτηριστεί ως προληπτική παρέμβαση των εξαρτήσεων και γενικότερα των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπνέει τις δράσεις μας. Γιατί οι παρεμβάσεις πρόληψης μπορούν να είναι αποτελεσματικές όταν λειτουργούν ως πλαίσιο βελτίωσης της ζωής και των σχέσεων και βοηθούν τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν από παθητικοί ενεργητικοί, από αδιάφοροι ή ανεύθυνοι υπεύθυνοι και από ανταγωνιστές συνεργάτες.

Η πρόληψη των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων απαιτεί προτάσεις και δράσεις που στοχεύουν σε άλλο ήθος, φιλοσοφία, αρχές και ιδανικά από αυτά που είναι κυρίαρχα στη σημερινή εποχή. Πέρα από τις απαραίτητες ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και να ευαισθητοποιήσουν σε προσωπικό επίπεδο τα μέλη της τοπικής μας κοινότητας, η συνεχής προσπάθεια μέσα από συμμετοχικές δράσεις για την καλλιέργεια των πραγματικών ανθρώπινων αξιών και αναγκών όπως αυτές της αλληλεγγύης και της φιλίας είναι ο βασικός στόχος των προληπτικών μας παρεμβάσεων. Απαραίτητη τέλος είναι και η ενίσχυση της επικοινωνίας και της ουσιαστικής δικτύωσης και συνεργασίας δομών και φορέων ψυχικής υγείας. Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν αφορμή όχι για κατακερματισμό και καχυποψίες, αλλά για εμπλουτισμό προτάσεων δράσης και εν τέλει για την ενδυνάμωση της αίσθησης ενός κοινού οράματος που θα μας ενώνει και θα νοηματοδοτεί τις προσπάθειες μας.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη tης ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Χριστίνα Τσολάκη, Εκπαιδευτικός ΦΠΨ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Βέροια – Πολύμυλος,  για τη μεταφορά υπερμεγεθών φορτίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό,...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους  27 Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 27...

Χθες, Τετάρτη 31 Ιουλίου, αναρτήθηκαν οι οριστικοί...

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των υποκλοπών

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των...

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι η υπόθεση...

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως καταφέραμε  να μην ζούμε το καλοκαίρι μας;

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως...

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, μοιάζουν οι...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη...

Την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 1 Αυγούστου...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Ημαθία

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...