Έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν ο βουλευτής και τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τα ζητήματα των φορολογικών ελέγχων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι υπάρχει μείωση των φορολογικών εσόδων, το 2015 έναντι του 2014, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση άνω τριών δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.
Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση επέβαλλε πρόσθετους φόρους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2015, προχώρησε στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου ασφαλίστρων, κατήργησε τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, και θέσπισε την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βεσυρόπουλος, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ακόμα και το πρώτο τετράμηνο του 2016, είναι μειωμένα τα φορολογικά έσοδα σε πολλές κατηγορίες.
Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έκανε εκτενή αναφορά στη διάλυση του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας:
«Προχωρήσατε κύριε Υπουργέ στη διάλυση του ΣΔΟΕ. Αναρωτηθήκατε όμως, τι θα γίνει με τις 36.000 ανέλεγκτες υποθέσεις και ιδιαίτερα για τις 2.500 υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες; Χιλιάδες από αυτές παραγράφονται στο τέλος του 2016.
Η κυβέρνηση δεν διέλυσε απλά και μόνο το ΣΔΟΕ, αδρανοποίησε εκατοντάδες υπαλλήλους με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία στο θέμα των ελέγχων και οδηγεί σε παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις, στερώντας έσοδα από το δημόσιο».
Ο κ. Βεσυρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, για τη διάταξη με την οποία κατήργησε την επιβολή αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η φοροδιαφυγή.
Με την κατάργηση της αυτοτελούς επιβολής προστίμων κατά τον έλεγχο, οι επαγγελματίες ξέρουν, ότι τα πρόστιμα είναι διαχειρίσιμα ή αμελητέα, οπότε επιλέγουν να ρισκάρουν εκ του ασφαλούς, δηλαδή να φοροδιαφεύγουν. Ακόμη, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στα πρόστιμα αλλά όχι και να περάσουμε στο άλλο άκρο και να μην επιβάλλεται κανένα πρόστιμο ή να επιβάλλονται πρόστιμα της τάξεως των 30 λεπτών, του ενός και των δύο ευρώ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ελέγχων στις λίστες, ο Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής, απευθυνόμενος στον Αν. Υπουργό Οικονομικών, τόνισε:
«Εσείς ο ίδιος, κύριε Αλεξιάδη, με ειλικρίνεια είχατε παραδεχθεί κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε τους λιγότερους ελέγχους το 2015 στη λίστα Lagarde.
Το 2013 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 258 υποθέσεις, το 2014 σε 143 υποθέσεις και το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος σε 80 μόνο υποθέσεις.
Μη μας λέτε για τα ποσά που βεβαιώθηκαν το 2015, κύριε Υπουργέ. Να τα λέτε αυτά αλλά όχι σε μένα που γνωρίζω το αντικείμενο.
Ξέρω και ξέρετε και εσείς πολύ καλά, ότι τα ποσά, που βεβαιώθηκαν το 2015 και για τα οποία υπερηφανεύεστε, είναι προϊόν των ελέγχων και της δουλειάς που έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Και βέβαια, πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παραπλανά τους πολίτες, γιατί η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που έστειλε στη Δικαιοσύνη αλλά και στους οικονομικούς εισαγγελείς τη λίστα lagarde και τις άλλες λίστες.
Αντί να χρησιμοποιείτε τη λίστα lagarde και τις άλλες λίστες, για να κάνετε φορολογικούς ελέγχους, εσείς τις χρησιμοποιείτε για να υπηρετήσετε ευτελείς μικροκομματικές σκοπιμότητες και για λόγους εντυπώσεων».
Παράλληλα, καταλόγισε ολιγωρία στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνοντας την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης καυσίμων και όχι μόνο στα πλωτά μέσα αλλά με εγκατάσταση GPS και καταγραφέα μεταβολής βάρους στα βυτιοφόρα οχήματα αλλά και με ελέγχους και διασταυρώσεις, μέσα από το σύστημα εισροών-εκροών, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων, προκειμένου να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών, όχι όμως, όπως επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από ανέφικτα και ανεφάρμοστα διοικητικά μέτρα, αλλά να συνδυαστεί με κίνητρα. Όπως επισήμανε με νόημα, τα κίνητρα πρέπει να αφορούν και τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Ακόμη, πρότεινε να δημιουργηθεί ένας επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, προκειμένου επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, που έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή είναι στον «Τειρεσία», ναμπορούν, να εγκαταστήσουν συσκευές διατραπεζικών συναλλαγών».