Μια από τις πλέον παρατεταμένες αποχές επιστημονικών επαγγελματικών κλάδων, ήταν αυτή των δικηγόρων της χώρας που στο ξεκίνημα της έλαβε και τον τίτλο «το κίνημα της γραβάτας». Πεντέμισι μήνες αποχής από τα καθήκοντά τους χωρίς ωστόσο να πετύχουν κάτι από το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους…
Οι αντοχές των δικηγόρων είχαν δοκιμαστεί και κατά την περίοδο 1991-92, με αφορμή και πάλι το ασφαλιστικό όπου η αποχή τους είχε διαρκέσει 15 μήνες. Βέβαια οι συνθήκες του 1992 με τις σημερινές της οικονομικής κρίσης δεν έχουν καμία σχέση και αυτό, μαζί και με την ανεπιτυχή κατάληξη, τους οδήγησε (μετά τις 17 Ιουνίου) σε μια πιο χαλαρή και ευέλικτη συνέχεια, εκδικάζοντας πλέον υποθέσεις κατά περίπτωση, πλην Δημοσίου.
Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Δημήτρη Ζυγουλιάνο.
-Πώς τα βγάζουν κ. Πρόεδρε οι δικηγόροι τόσους μήνες; Διότι υπάρχουν και πολλοί νέοι στο Σύλλογο
«Αυτό το ξέρει η ψυχή μας και οι ανάγκες του καθενός. Εμείς κάναμε έναν αγώνα πολύμηνο, συνεπέστατο, μέχρι τώρα τουλάχιστον που χαλάρωσε το πλαίσιο, με πολλή δυσκολία αλλά πήραμε μια απόφαση και την τηρήσαμε μέχρι το τέλος.
-Νοιώθετε ότι δικαιωθήκατε καθόλου;
«Όχι βέβαια… Στην τελευταία Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έγινε η αυτοκριτική και η ανάλυση αυτής της πολύμηνης αποχής και είπαμε ότι κάναμε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια και ενωμένοι αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν επιτυχή, εκτός από κάποιες ελάχιστες διαφοροποιήσεις που έγιναν από το αρχικό προσχέδιο. Αλλά ως αποτίμηση, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».
-Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
«Το θέμα δεν είναι πώς αισθανόμαστε αλλά το τι μας περιμένει, όχι μόνο εμάς αλλά όλους τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, όλους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να κερδίζουν κάποιο εισόδημα. Από αυτό λοιπόν δεν θα μείνει τίποτα. Όμως υπάρχει κι ένα παράπονο από τον δικηγορικό κόσμο, ότι τελικά μείναμε μόνοι μας εδώ και πέντε μήνες. Αλλά είπαμε ότι θα το παλέψουμε έως εκεί που έπρεπε. Από κει και πέρα ο νόμος ψηφίστηκε».
-Και μετά την αποτίμηση, τι;
«Μετά την αποτίμηση, αποφασίστηκε από την Ολομέλεια μια αλλαγή του πλαισίου των κινητοποιήσεων που κάναμε μέχρι σήμερα. Πλέον θα κάνουμε κάποιες στοχευμένες δράσεις κυρίως στις δίκες που αφορούν το δημόσιο (φορολογικές, ποινικές του Δημοσίου) για να πούμε ότι εάν κάποιος «πονέσει», να είναι αυτός που μας επιτίθεται. Κιι αυτό είναι το Δημόσιο».
-Δηλαδή τι ακριβώς θα κάνετε στο εξής;
«Μέχρι τις 17 Ιουνίου συντασσόμαστε με την απόφαση της αποχής και μετά μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο θα είναι πιο ελεύθερο. Θα γίνονται δηλαδή κάποιες παραστάσεις και διαδικασίες πιο επείγουσες αλλά ότι έχει σχέση με το δημόσιο, εκδικάσεις υποθέσεων διοικητικές, φορολογικές, ποινικές – φορολογικές, ασφαλιστικές, ασφαλιστικών ταμείων, τελωνειακές κ.λ.π. η αποχή θα συνεχίζεται».
-Στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας υπήρξαν αντίθετες φωνές για συνέχιση ή διακοπή της αποχής;
«Στη συνέλευση που έγινε στις 3 Ιουνίου, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το πλαίσιο που προτάθηκε από την Ολομέλεια. Δεν μπορούμε πλέον να συζητάμε ότι μόνοι μας, ως Σύλλογος, παλεύουμε κάτι που πανελλαδικά εδώ και πεντέμιση μήνες δεν το πετύχαμε. Ή θα είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί σε ένα κοινό πλαίσιο ή αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Εξάλλου η καρδιά των μεγάλων κινητοποιήσεων χτυπάει στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη και τον Πειραιά που συγκεντρώνουν το 80% των συναδέλφων της χώρας. Εάν λοιπόν αυτοί εκδικάζουν, το να λέμε εμείς από τη Βέροια ότι συνεχίζουμε κάτι μόνο για να το λέμε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Επομένως εμείς ακολουθούμε το πλαίσιο της Ολομέλειας και για χάρη της ενότητας αλλά και γιατί αυτό πιστεύουμε ότι είναι το σωστό και έτσι θα πορευτούμε».
Εν κατακλείδι λοιπόν οι δικηγόροι της Ημαθίας συνεχίζουν την καθολική αποχή μέχρι τις 17 Ιουνίου και μετά εκδικάζουν κατά περίπτωση, πλην των υποθέσεων που αφορούν στο Δημόσιο.
Ωστόσο κρατούν την αγωνιστική τους διάθεση, όπως τονίζει ο πρόεδρος, αφού ακολουθούν οι φημολογούμενες ταμειακές μηχανές, οι πολυμετοχικές και πολυεπαγγελματικές εταιρίες και νέες διατάξεις περί ελεύθερων επαγγελματιών που αναμένονται σε επόμενη δέσμη μέτρων.
Σοφία Γκαγκούση