Πόσες φορές έχουμε ακούσει για κάποιους που έκαναν περιουσίες από τα σκουπίδια; Και πόσες φορές όταν «ο ρυπαίνων πληρώνει» κάποιοι πληρώνονται από τη ρύπανση…
Τα σκουπίδια είναι χρήμα αλλά και… κρίμα! Κρίμα, διότι δεν υπάρχει ακόμα στη χώρα μας μια σταθερή και συνεχής πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο επενδύσεων.
Τελευταία και υπό την απειλή προστίμων χιλιάδων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας αρχίζει να βλέπει τα σκουπίδια ως πηγή κέρδους για τους πολίτες και εσόδων για τους Δήμους.
Στη λογική αυτή θα μπορούσε με σοβαρότητα να ωριμάσει η ιδέα ενός Δήμου «επενδυτή» σε συνεργασία με τους πολίτες οι οποίοι θα ωφελούνται οικονομικά από μια επακόλουθη έκπτωση στα δημοτικά τέλη.
Τα σκουπίδια σε πολλά προηγμένα κράτη λειτουργούν ως μετοχές χρηματιστηρίων ακόμα και στον τομέα της ενέργειας. Σίγουρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα για μας. «Γίνονται κάποια βήματα αλλά δεν φτάνουν» λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρ. Μακεδονίας.
Η ανακύκλωση σε όλο το φάσμα της είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια των Δήμων, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να σπάσει κακές συνήθειες και νοοτροπίες χρόνων της πλειοψηφίας των πολιτών, αφού όπως δείχνουν οι αριθμοί και τα ποσοστά, δυστυχώς, δεν έχει καταγραφεί ακόμα στη συνείδησή μας ότι οι ειδικοί κάδοι όταν γεμίζουν με τα κατάλληλα απορρίμματα μπορούν να γίνουν ένας κουμπαράς για το σήμερα το δικό μας και το αύριο των παιδιών μας.
Βέβαια η αλυσίδα, σκουπίδια-πολίτες-Δήμος, δεν φαίνεται να σπάει εύκολα. Λίγο-πολύ όλοι βολευόμαστε στις παγιωμένες συνήθειές μας, τις οποίες όμως πληρώνουμε ακριβά. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται συχνά καμπάνιες ενημέρωσης. Φτάνουν όμως αυτές;
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή το «κίνητρο» της ευαισθητοποίησης να γίνει κίνητρο «κοινωνικής διαχείρισης» απορριμμάτων με εμφανή οφέλη στην τσέπη των δημοτών;
Μέχρις ότου όμως η Αυτοδιοίκηση καταφέρει να αυτονομηθεί με κάποιον τρόπο στα του οίκου της, ας κάνουμε προσωπικά ο καθένας κάποια βήματα κι ας απαιτήσουμε από την οικογένειά μας, καταρχάς, ο καθένας, να αλλάξει την κακή συνήθεια που οδηγεί όλα τα σκουπίδια μας στην ίδια σακούλα. Ας μας παρηγορεί, εν τέλει, η σκέψη ότι τα χρήματά μας ως φορολογούμενοι πολίτες και η ποιότητα της ζωής μας θα πρέπει να πάψουν κάποια στιγμή να πηγαίνουν κυριολεκτικά στα σκουπίδια!