Διάλογο και ευρύτατη συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
Η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για τα δύο αυτά ζητήματα, ώστε οι πολίτες να πάρουν θέση: «Αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».
Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ακόμα και για το ένα τελικά θα προταθεί η απλή και ανόθευτη αναλογική ή ένα σύστημα με ένα μικρότερο μπόνους από το σημερινό.
Πάντως η αλλαγή του εκλογικού νομού θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.
«Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες» είπε, για να υπογραμμίσει ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα».
Αλλαγές, όπως είπε, που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
«Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία» σημείωσε.
Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, φορείς και πολίτες.
«Βεβαίως απαιτείται ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος.
«Ανύπαρκτο το θέμα με τον 13ο-14ο μισθό»
Για το θέμα που προέκυψε με τον 13ο και 14ο μισθό, η ίδια χαρακτήρισε το θέμα «εντελώς ανύπαρκτο», καλώντας τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, «αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα που δεν απειλούνται από κανέναν, να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση» για να τονίσει:
«Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out.
» Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.»