Μια βαρύνουσα ιστορική και πολιτική καταγραφή της ελληνικής και της διεθνούς στάσης απέναντι στο ζήτημα της αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας ήταν η ομιλία του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη το απόγευμα της Τετάρτης, στο κατάμεστο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο και στην εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμιοσύνης και της Ιεράς Μητρόπολης. Ο κ. Φωτιάδης, επικαλούμενος ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, χαρακτήρισε συνειδητή την επιλογή του ελληνικού κράτους να ξεχάσουν οι πόντιοι τη μνήμη τους, λόγος για τον οποίο άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει η προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας (ως άλλο ποντιακό ανέκδοτο, όπως σημείωσε!). Αυτή η διαχρονική δουλοπρέπεια (όπως τη χαρακτήρισε) του ελληνικού κράτους απέναντι στην Τουρκία, παρά τα συνεχή της χτυπήματα, επιλέχθηκε για να μην υπάρχει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό τις πιέσεις και των ξένων δυνάμεων.
Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε επίσης στις δικές του προσπάθειες καταγραφής των στοιχείων τεκμηρίωσης της ποντιακής γενοκτονίας σε ένα οκτάτομο ιστορικό έργο, που ουδέποτε (για τους ίδιους λόγους) εξέδωσε η Ελληνική Βουλή, παρά μόνον έναν συμπυκνωμένο τόμο επί ημερών Απόστολου Κακλαμάνη. Σημείωσε μάλιστα ότι η μετάφραση αυτού του έργου στη γερμανική γλώσσα βοηθά τα μέγιστα το κίνημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας στη Γερμανία, με σοβαρές ελπίδες αυτό να γίνει στο επόμενο διάστημα.
Μιλώντας για την Τουρκίας ο ομιλητής τόνισε ότι στη γείτονα χώρα υπάρχουν πολλοί αριστεροί μορφωμένοι μαχητές της δημοκρατίας που είναι υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σε αντίθεση με Έλληνες όπως ο κ. Φίλης, υπουργός Παιδείας χωρίς πτυχίο, όπως σημείωσε. Ο κ. Φωτιάδης δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την κ. Ρεπούση («τα έβαλε και με τους Ηπειρώτες αμφισβητώντας τον Ζάλογγο), αλλά ούτε και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο φιλοκεμαλικό στην Ευρώπη!
Κοτζάμπασης: Γένος φτιαγμένο για τα δύσκολα
Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα εκ μέρους της Ελληνικής Ρωμηοσύνης από τον κ. Γιάννη Κοτζάμπαση, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι τιμή στους Πόντιους αδελφούς. Ο κ. Κοτζάμπασης μίλησε για το Ελληνικό Γένος που άντεξε στον χρόνο και στέκει ορθό, φτιαγμένο για τα δύσκολα, άφησε αιχμές για τη σημερινή πολιτική κατάσταση που μας κατάντησε ζητιάνους της Ευρώπης, ενώ έκλεισε με την ελπίδα οι Έλληνες να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας (ποντιακά και μικρασιάτικα) από τη χορωδία “Φίλοι της παράδοσης”, με χοράρχη τον κ. Βασίλη Φωτιάδη.
Παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρώην αντινομάρχης Ορέστης Σιδηρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας Θόδωρος Γαϊτανίδης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Απόστολος Εμμανουηλίδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων κ.ά.