Ολοήμερα σχολεία και προσφυγικό ήταν δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης ήταν εκεί και μας ενημέρωσε σχετικά μιλώντας την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7.
Όπως είπε ο κ. Σοφιανίδης για το προσφυγικό επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΠΕΔ για κατανομή προσφύγων σε Δήμους όλης της χώρας και όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, της Αττικής και των νησιών. Αυτό θα ζητηθεί και μέσω της ΚΕΔΕ, ενώ στο Δήμο Βέροιας θα παραμείνουν οι 400 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ανενεργό στρατόπεδο στις Βαρβάρες. Για τους πρόσφυγες αυτούς υπάρχει ένας σχεδιασμός με τη συνεργασία του Δήμου και των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, να υποστηριχθούν και σε θέματα εκπαίδευσης. «Τα 168 από τους 400 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών και 120 παιδιά κάτω των 12 ετών. Άρα θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να τους βοηθήσουμε ώστε να περνούν δημιουργικά τη μέρα τους αλλά και να μάθουν να μιλούν βασικά ελληνικά για να μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους όταν έρχονται στην πόλη. Υπήρχε μία σαφής πρόταση από την Επιτροπή Φορέων πάνω σ’ αυτό και ήδη από μια εθελοντική ομάδα Εκπαιδευτικών και όχι μόνο, που λέγεται «χέρι-χέρι», γίνονται κάποιες ημέρες την εβδομάδα μαθήματα ελληνικής γλώσσας ενώ δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Α/θμιας Εκπαίδευσης απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά σε μια αίθουσα διαμορφωμένη με θρανία και καρέκλες», ανέφερε ο κ. Σοφιανίδης. Μάλιστα, οι πρόσφυγες φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά σ’ όλο αυτό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.
Τα ολοήμερα
Στην ΠΕΔ συζητήθηκαν και οι προβληματισμοί για τη νέα λειτουργία των ολοήμερων σχολείων των οποίων το ωράριο θα ξεκινάει πλέον στις 8.00 το πρωί κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τους εργαζόμενους γονείς. ¨Ζητήσαμε να υπάρχει νωρίτερα από τις 8.00, ώρα υποδοχής για τα παιδιά που τα φέρνουν νωρίτερα οι γονείς τους για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης ζητήσαμε να υπάρξει ευελιξία στο ωράριο του ολοήμερου και να μπορούν οι γονείς που δεν εργάζονται ή έχουν απολυθεί, να πηγαίνουν το παιδί τους στο ολοήμερο, χωρίς τον περιορισμό που έβαλε το Υπουργείο θέτοντας ως όρο να εργάζονται και οι δύο γονείς και μάλιστα να προσκομίζουν βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα. Μ’ αυτό τον τρόπο τα περισσότερα ολοήμερα θα κλείσουν. Δεν μπορεί ένα παιδί που ο γονιός του απολύθηκε και ψάχνει για δουλειά να μην δικαιούται να έχει τη δυνατότητα αυτή… Έχει και κοινωνικό χαρακτήρα η λειτουργία του ολοήμερου» τόνισε ο κ. Σοφιανίδης στον οποίο θέσαμε και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των αγροτών που θα κληθούν να προσκομίσουν βεβαιώσεις για τη φοίτηση των παιδιών τους σε ολοήμερο. Κάτι που εντοπίστηκε ήδη από την ΠΕΔ αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας.
Το καλοκαίρι η μετακόμιση στα «Γιοτζαλίκια»
Ένα θέμα που θέσαμε στον αντιδήμαρχο Παιδείας ήταν και η λειτουργία του 1ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου στο νέο σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια». Όπως μας είπε ο κ. Σοφιανίδης αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση των γύρω δρόμων και το κτίριο θα παραληφθεί πολύ σύντομα. Οι δοκιμές για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης έχουν ολοκληρωθεί, οι απαραίτητοι έλεγχοι έχουν γίνει και μόλις το κτίριο παραληφθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξοπλισμού των εργαστηρίων. «Όλο αυτό το διάστημα οι σχολικές επιτροπές είναι σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων που θα μετακινηθούν, ώστε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς να είμαστε έτοιμοι για τη μεταφορά – κατ’ αρχάς – των δύο σχολείων, του «Φιλίππειου» 1ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου στα Γιοτζαλίκια και να ακολουθήσει η μεταφορά των τριών νηπιαγωγείων και του 16ου Δημοτικού στο Φιλίππειο, ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, χαρακτηρίζοντας «θερμό» το καλοκαίρι με όλες αυτές τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν συντονισμένα, ώστε τον Σεπτέμβριο να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στο νέο, υπερσύγχρονο, σχολικό κτίριο.
Σοφία Γκαγκούση