ΤΟΠΙΚΑ

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο στο πόσιμο νερό της Νάουσας. Των Δ. Στυλιανίδη, Θ. Σωτηρόπουλου και Π. Ψωμά

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο στο πόσιμο νερό της Νάουσας. Των Δ. Στυλιανίδη, Θ. Σωτηρόπουλου και Π. Ψωμά

Το μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο θρεπτικό στοιχείο το οποίο θεωρείται ως το στοιχείο της ζωής, γιατί συμμετέχει στο μόριο της χλωροφύλλης χωρίς την οποίαν δεν θα υπήρχε ζωή. Πέρα από αυτήν την ιδιότητά του το μαγνήσιο θεωρείται το σωσίβιο της καρδιάς, γιατί αποτρέπει τη θρόμβωση της στεφανιαίας, που αποτελεί την ασθένεια του αιώνα.

Το μαγνήσιο είναι ο συντελεστής του σχηματισμού της βιταμίνης Κ που ρυθμίζει την πήξη του αίματος.

Είναι επίσης απαραίτητο στις αντιδράσεις μετασχηματισμού του φωσφόρου στα φυτά και στην μεταφορά των λιπαρών οξέων στους διάφορους σπόρους από τους οποίους παίρνονται τα σπορέλαια. Ο άνθρωπος λαμβάνει το 27% των αναγκών του από το νερό: Για τους λόγους αυτούς, το μαγνήσιο μετριέται στο πόσιμο νερό για να εκτιμηθεί η συμβολή του στην υγεία των ανθρώπων. Έγιναν σχετικές μετρήσεις στο πόσιμο νερό της Βέροιας, από τις οποίες φάνηκε ότι το μαγνήσιο βρίσκεται μεν πάνω από το κατώτερο όριο επάρκειας, αλλά όχι τόσο όσο θα επιθυμούσαμε, (13.5, 13.8, 14mg/L), όταν το κατώτερο επίπεδο επάρκειας είναι 10mg/L. Προχωρήσαμε στην ανάλυση ενός δείγματος πόσιμου νερού από τη Νάουσα, συγκρίνοντάς το με ένα δείγμα από τη Βέροια. Από την ανάλυση αυτή και τη σύγκρισή της με την αντίστοιχη του νερού της Βέροιας φάνηκε μια σαφής υπεροχή του μαγνησίου στο νερό της Νάουσας.

Mg/mg/LCamg/LMg/Ca

Νερό της Νάουσας22740.29

Νερό της Βέροιας14720.19

Πέρα από την απόλυτη τιμή του μαγνησίου και του ασβεστίου μετριέται και η σχέση Mg/Ca. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η σχέση, τόσο πιο αποτελεσματική η προστασία της καρδιάς. Η υπεροχή του μαγνησίου στο νερό της Νάουσας κατά 8mg/L και της σχέσης Mg/Ca κατά 10 μονάδες υποδηλώνουν την σαφή ποιοτική υπεροχή του νερού της Νάουσας ως προς τα στοιχεία αυτά.

Στα πλαίσια μιας εργασίας στην οποίαν μετρήθηκαν τα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία σε φρούτα, ακρόδρυα και σπόρους, μετρήθηκε το μαγνήσιο σε τέσσερα δείγματα Καστάνων από τις περιοχές: Φυτειά Ημαθίας, Πιερία, Ζαγοράς Πηλίου και Νάουσας. Τα κάστανα της Νάουσας είχαν την υψηλότερη τιμή (0.45%), τα κάστανα της φυτειάς 0.28%, της Πιερίας 0.34% και της Ζαγοράς Πηλίου 0.20%.

Αλλά και από μετρήσεις του pH που έγιναν πριν από πολλά χρόνια, η τιμή του σε ορισμένες περιοχές έφθανε το 8.8 που οφείλεται στην ύπαρξη μαγνησίου στο έδαφος σε μεγάλη ποσότητα. Όλες αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το μαγνήσιο υπάρχει στη Νάουσα, τόσο στα εδάφη διαφόρων περιοχών, όσο και στο πόσιμο νερό. Να λοιπόν μια ευκαιρία για την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των διαφόρων προϊόντων που καλλιεργούνται στα εδάφη αυτά και αρδεύονται με τέτοια νερά.

Δ. Στυλιανίδης

Θ. Σωτηρόπουλος

Π. Ψωμά

Μιχάλης Ζαγάρης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μιχάλης Ζαγάρης - Προγραμματιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Γραφείο Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας: Ενημέρωση σχετικά  με την Πανώλη μικρών  μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Από το Γραφείο Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας: Ενημέρωση...

Στις 11 Ιουλίου 2024, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού της...

Βέροια: Έκτακτη διακοπή νερού χθες λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης, από τις εργασίες του φυσικού αερίου

Βέροια: Έκτακτη διακοπή νερού χθες λόγω βλάβης στο...

Σε έκτακτη διακοπή νερού προχώρησε χθες Πέμπτη 25...

Στην Μ. Σάντα την Κυριακή 28/7 το 40νθήμερο μνημόσυνο της Αργυρώς Ιακωβίδου

Στην Μ. Σάντα την Κυριακή 28/7 το 40νθήμερο μνημόσυνο της...

Τελείται την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου...

Βέροια:  Στην Ανδρούτσου και Μαυρογένους  οι εργασίες εκσκαφής φυσικού αερίου

Βέροια: Στην Ανδρούτσου και Μαυρογένους οι εργασίες...

 Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας ενημερώνει ότι,...

Την Κυριακή 28 Ιουλίου το 40νθήμερο μνημόσυνο του Αθανασίου Παπαδόπουλου

Την Κυριακή 28 Ιουλίου το 40νθήμερο μνημόσυνο του...

Τελείται την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίων...

Δρόμοι, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις, γέφυρες και γήπεδα, στα προ ημερήσιας του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

Δρόμοι, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις, γέφυρες και...

Στην καθημερινότητα του δήμου και των πολιτών, σε...

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στον Πλάτανο Ημαθίας

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στον...

Το απόγευμα της Πέμπτης, 25ης Ιουλίου, o Σεβασμιώτατος...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Προεδρικό Μέγαρο:  50 χρόνια Δημοκρατίας! Η διατήρησή της δεν είναι δεδομένη και η ενδυνάμωσή της πρέπει να αποτελεί καθημερινό στόχο όλων μας!

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Προεδρικό Μέγαρο: 50 χρόνια...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...