Μεγάλο κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας από την έλλειψη δομών και υποδομών στην Ημαθία

Μεγάλο κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας από την έλλειψη δομών και υποδομών στην Ημαθία

Με εξαιρετική επιτυχία και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, επαγγελματιών του χώρου και πολιτών ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Αντωνιάδειο Στέγη της Βέροιας η ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», που διοργανώθηκε από τον Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «Δεσμός» και τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας. 

Αντίστοιχη ημερίδα δεν έχει ξαναγίνει στην Ημαθία, με οργανωτές και ομιλητές να φωνάζουν ένα ηχηρό “Όχι στην άγνοια”, και να εστιάζουν στην έλλειψη ψυχικών δομών, μέσα από τις οποίες θα ενημερωθούν φορείς και πολίτες, ενώ παράλληλα θα σχεδιαστούν δράσεις και πολιτικές ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα παρουσιάστηκε το έργο περιοχών με πολύ αναπτυγμένο δίκτυο ψυχικής υγείας (Δυτική Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα κ.α.)

Στη διάρκεια της ημερίδας παραβρέθηκαν η Προϊστ/νη της Δ/νσης Οικονομικών του Υπ. Υγείας κ.Φωτεινή Κουλούρη , εκπρ. του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, οι βουλευτές Ημαθίας κ. Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργος Ουρσουζίδης, η  εκπρ. της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Περιφ/κή Σύμβουλος  κ. Νίκη Καρατζιούλα, ο  Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης,  η κ. Στέλλα Αραμπατζή από το Δήμο Νάουσας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος,  ο Πρόεδρος της Φυτειάς Νίκος Αγγέλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων. (Ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τελικά δεν παραβρέθηκε).

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας και του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.

 

Παντελής έλλειψη  δημόσιων δομών και υποδομών

Για παντελή έλλειψη υποδομών και δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ημαθία έκανε λόγο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι το κενό αυτό προσπαθούν να καλύψουν ο ΄Δεσμός΄ και ο ΣΟΦΨΥ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ενεργά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και δήλωσε την αμέριστη προσωπική της συμπαράσταση.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε για το μεγάλο κενό στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, το οποίο ήρθε να καλύψει ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας με εντυπωσιακό τρόπο, υποβοηθούμενος από τον ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Νάουσας Στέλλα Αραμπατζή μετέφερε τον χαιρετισμό και τη συμπαράσταση του δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη, καλώντας σε υποστήριξη των πρωτοβουλιών του ΣΟΦΨΥ και του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Διαμαντόπουλος ανέδειξε τον ρόλο του ΣΟΦΨΥ και του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε στο τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης της κοινωνίας και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο τους.

Η διευθύντρια οικονομικών του υπουργείου Υγείας Φωτεινή Κουλούρη είπε πως η Πολιτεία έχει στόχο της την εργασιακή ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και υποσχέθηκε συμπαράσταση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας μίλησε για το ζοφερό τοπίο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, με ανύπαρκτες δομές υποστήριξης, εστιάζοντας στην ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Αποτέλεσμα της ημερίδας ήταν το “Κείμενο Ομοφωνίας” που δήλωσαν ότι συνυπογράφουν πολλοί φορείς και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και υπογραφές άλλων φορέων και πολιτών.

Μέσα από αυτό ζητείται η ανάπτυξη ενός κοινωνικού δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας το οποίο θα παρέχει ισότιμα και χωρίς διακρίσεις ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη και παράλληλα θα προαγάγει την ψυχική υγεία του πληθυσμού της Ημαθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Βέροια – Πολύμυλος,  για τη μεταφορά υπερμεγεθών φορτίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό,...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους  27 Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 27...

Χθες, Τετάρτη 31 Ιουλίου, αναρτήθηκαν οι οριστικοί...

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των υποκλοπών

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των...

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι η υπόθεση...

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως καταφέραμε  να μην ζούμε το καλοκαίρι μας;

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως...

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, μοιάζουν οι...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη...

Την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 1 Αυγούστου...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Ημαθία

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...