Του Μανώλη Βαλσαμίδη
Γνώρισα την Κατερίνα Χαλεπά στη Νάουσα το 1970. Είχε κερδίσει τον διαγωνισμό της κατασκευής του μνημείου στη θέση της θυσίας των ηρωίδων της Νάουσας, στους Στουμπάνους της Αράπιτσας επί Δημάρχου Χ.Χρυσοχόου.. Αθηναία καλλιτέχνιδα, γλύπτρια, με βαρύ όνομα. Ήταν ανεψιά, όπως την θέλουν οι κριτικοί, του Γιαννούλη Χαλεπά (1850-1938). Η ίδια αποκαλούσε τον Γιαννούλη Χαλεπά παππού ή παππούλη. Στην πραγματικότητα ήταν θυγατέρα του Βασιλείου Χαλεπά, ανεψιού του Γιαννούλη Χαλεπά.
Ανηφόρισα πολλές φορές στο σπίτι της, στην οδό Δαφνομήλη 35, στην Αθήνα για να έχω εικόνα της πορείας της δουλειάς της στο έργο που ο Δήμος της Νάουσας της είχε αναθέσει, αλλά και η ενορία του Αγίου Μηνά και οι εν Αθήναις Ναουσαίοι. Με το χρόνο συνδεθήκαμε με οικογενειακή φιλία. Την τραβούσε η Νάουσα για την όμορφη φύση της, τη μεγάλη ιστορία της και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Κοινός φίλος ο Κωνσταντίνος Χ”Γρηγοριάδης, γιατρός, βουλευτής, ο άνθρωπος που εργάσθηκε άοκνα για την απόδοση στη Νάουσα της οφειλόμενης τιμής, αλλά και ο αγρότης - δεντροκαλλιεργητής Σταύρος Μάντσιος, στο σπίτι του οποίου ντύθηκε Ναουσαία, η Κατερίνα, για να νιώσει, να αναστήσει και να εκφράσει βιωματικά το θαυμασμό της στις ηρωίδες γυναίκες της Νάουσας.
Η Κατερίνα στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Την τράβηξε όμως η δουλειά του παππούλη. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και είχε δάσκαλο στη γλυπτική τον μεγάλο Τόμπρο. Εργάστηκε ως γλύπτρια και έργα της υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ασχολήθηκε με προτομές, ταφικά μνημεία, ιστορικά μνημεία, ανάγλυφα, επιγραφές στο μάρμαρο ή χυτά. Αγαπούσε πολύ το ανάγλυφο, το οποίο έλεγε ότι είναι η ποίηση της πλαστικής τέχνης. Δύσκολο έργο η γλυπτική και βαριά δουλειά για μια γυναίκα. Η Κατερίνα είχε δύναμη και κατάφερε να κάνει και μεγάλα έργα, όπως η “Στουμπάνα”, όπως έλεγε στη Νάουσα και η Μικρασιάτισσα γυναίκα στη Λέσβο. Ένα μικρό έργο της, δώρο της Κατερίνας στη σύζυγό μου (“έφυγαν” και οι δυο), που φυλάγω στο σπίτι μου, το δημοσιοποιώ για πρώτη φορά σήμερα, για να χαρείτε την τέχνη του ανάγλυφου. Προσφιλές θέμα της Κατερίνας η μάνα.
Έργα της Κατερίνας Χαλεπά στη Νάουσα είναι ο Άγιος Μηνάς, ανάγλυφο, προτομές των ηρώων Ζαφειράκη και Καρατάσσου, επιγραφές και το μνημείο στον χώρο της θυσίας των ηρωίδων της Νάουσας, που, νομίζω, είναι το κορυφαίο έργο της ζωής της.
Σημείωση. Για περισσότερα:
• Βραδυνή 12 Ιουν.1952
• Βαλσαμίδης Μανώλης Ψηφίδες τόμ. 2ος, 2009, σελ.232