Πιστή στο τάμα της να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση της δασκάλας της στο πιάνο και τη μουσική, Πόπης Χατζηδήμου, που έφυγε από τη ζωή πριν από χρόνια από καρκίνο, η μουσικός και δ/ντρια του Ωδείου Βέροιας Πόπη Φορτινίδου έδωσε ένα ακόμα ραντεβού (το 11ο) με το κοινό στο πλαίσιο της διοργάνωσης των ετήσιων εκδηλώσεών της με τίτλο: «Το πιάνο, μακρινός φίλος, οικείος ξένος». Το φετινό θέμα που παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη «Στέγη» ήταν «Μουσική και Ιστορία» και όπως κάθε χρόνο, από το 2006, τα έσοδα διατέθηκαν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ημαθίας «Ο Άγιος Παρθένιος».
Στην εκδήλωση της Τετάρτης συμμετείχαν μαθητές του Ωδείου, παλιοί και νέοι, απόφοιτοι αλλά και φίλοι αυτής της πρωτοβουλίας, ερμηνεύοντας έργα τα οποία είχαν με κάποιο τρόπο σχέση με ένα ιστορικό γεγονός ή στιγμάτισαν κάποια ιστορική περίοδο. Τα κείμενα, με τον δικό της τρόπο και ευαισθησία, έγραψε η Πόπη Φιρτινίδου (που είχε όλη την οργάνωση και διδασκαλία) και τα διάβασαν οι, Μαρία Ανδρεάδου, Σοφία Παυλίδου και Θανάσης Τσολάκης.
Beethoven, Chopin, Καλομοίρης, Casals, Θεοδωράκης, αλλά και Gardel, Pink Floyd, Aznavour, Καλδάρας ακούστηκαν στο πιάνο που επαιξαν οι: Ελένη Ιωακειμίδου, Θανάσης Τσολάκης, Χριστίνα Παπαχαρίτων, Ιωάννα Λαζαρίδου, Ειρήνη Τουλίκα, Μαρία Ανδρεάδου, Κατερίνα Σαρρή, Βίκυ Καρανικόλα, Σέβη Σαρρή, Χρυσούλα Καρανικόλα, Ορέστης Ουσουλτζόγλου, Ιφιγένεια Τσιμούρα, Παναγιώτης Λεκός, Ανθία Τσιτούρα.
Το δικό τους τόνο έδωσαν με τη συμμετοχή τους η τσελίστρια Μαριάννα Τσιάνου, η σοπράνο και καθηγήτρια τραγουδιού Ελένη Αναγνώστου και ο μαθητής μονωδίας Παύλος Καγκελίδης, που τραγούδησε “α καπέλα” ένα τραγούδι του ποντιακού ξεριζωμού, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Ψωμιάδου ευχαρίστησε την κα Φιρτινίδου και όσους συμμετείχαν και όπως δήλωσε στο «Λαό» η συγκεκριμένη εκδήλωση τους συγκινεί κάθε φορά, διότι κάθε χρόνο υπάρχει ένα διαφορετικό θέμα και πάντα μία πολύ καλή δουλειά και παρουσίαση. Όμως μέσα από την μουσική διδάσκεται με κάποιον τρόπο και ο εθελοντισμός με τη φιλική συμμετοχή ανθρώπων της μουσικής που δίνουν την ψυχή τους.
«Τους ευχαριστούμε όλους πολύ, να είναι γερή η δασκάλα τους και διοργανώτρια και καλότυχα τα παιδιά» είπε, με αισθήματα ευγνωμοσύνης, η κα Ψωμιάδου.
Σοφία Γκαγκούση