Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου.
Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.
Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.
Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:
Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)
Να συμφωνηθεί ο προληπτικό μηχανισμός διόρθωσης.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, το Eurogroup καλοσώρισε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και απομένει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα.
Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Θα προβλέπονται μέτρα για περικοπή δαπανών, δίνοντας όμως τη δυνατότητα να μπορούν να αντικατασταθούν στη συνέχεια από διαρθρωτικά μέτρα.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.
Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσαεις.
Λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».