Βρίσκονται, πραγματικά, σε δεινή θέση οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί και η ελληνική κτηνοτροφία όπως και οι Έλληνες αγρότες, γενικότερα. Είναι όμως λάθος και άδικο να υπονοείται ότι όλα αυτά τα προβλήματα και τα δεινά δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Εμείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα κύρια αίτια των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας είναι οι όροι που υπαγορεύονται από την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υψηλό κόστος παραγωγής και η εξ’ αυτού χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Παρά τα συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων τα οποία ούτε προβάλλονται ούτε προστατεύονται επαρκώς.
Όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές των Κυβερνήσεων των τελευταίων σαράντα χρόνων και όχι μόνο σημερινές. Σ΄ ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο και σ΄ ένα οικονομικό σύστημα όπου κύριο και μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος εξηγούνται τα σημερινά αδιέξοδα.
Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς και άλλους παράγοντες της διεθνούς συγκυρίας όπως η μείωση των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα και το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία, η κατάσταση γίνεται πραγματικά δραματική.
Και έρχονται τώρα υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας και της Ε.Ε., όπως ο κύριος Περιφερειάρχης, να προτείνουν έναν ιδιότυπο και ανεφάρμοστο προστατευτισμό. Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πια αργά, οι συμφωνίες μας δεσμεύουν. Υπάρχουν όμως περιθώρια, και μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, με εξωστρεφείς πολιτικές, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής, εξαντλώντας τα περιθώρια σχετικών διατάξεων της Ε.Ε., να αποφύγουμε την καταστροφή.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη, υπερβάλλει σε αντικυβερνητική κριτική. Θεσμοί διαφορετικοί και παράλληλοι, πρέπει να αφήνουν περιθώρια συνεργασίας και να μην εξαντλούνται σε μιαν άγονη αντιπαλότητα. Η προσωποποίηση των διαφορών και των ευθυνών προδίδει προσωπική και όχι πολική αντίθεση, την οποία και δεν κατανοούμε.
Θα ήταν επωφελές για την ΠΚΜ, μια κατ' εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια, να διατηρεί ο Περιφερειάρχης της, που πρόβαλε κατά κόρον προεκλογικά το ανεξάρτητο προφίλ του, ανοικτές γέφυρες επικοινωνίας με τον αρμόδιο Υπουργό.
Βρήκαμε πολύ κατατοπιστικές και αντικειμενικές τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των γαλακτοπαραγωγών στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος. Οι ουσιαστικές διαπιστώσεις και προτάσεις τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι Προτάσεις μας
Εκτιμούμε ότι με την απόφασή μας πρέπει να ζητήσουμε και να στηρίξουμε:
Έλεγχο της αγοράς γάλακτος για να παταχθούν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων και της αισχροκέρδειας.
Αποτελεσματικούς ελέγχους στη νοθεία του γάλακτος και των προϊόντων του σε όλα τα στάδια της εμπορίας και της διακίνησης.
Υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προϊόντων του. (Η Γαλλία έχει ήδη καταθέσει αυτή την πρόταση και αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου απόφαση της αρμόδιας επιτροπής).
Δυναμική προβολή «του ελληνικού σήματος» προκειμένου να αναδειχθεί, ως σημείο υπεροχής των προϊόντων που παράγονται από το εγχώριο γάλα.
Από τους παραγωγούς αναμένουμε να αναλάβουν δράση και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες προκειμένου:
Να συγκροτηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση Γάλακτος, ώστε μέσα από τη συνεργασία να προωθούνται τα κοινά συμφέροντα.
Να συγκροτηθούν ομάδες παραγωγών με σωστή οργάνωση στους τομείς των προμηθειών και της διαχείρισης για την δραστική μείωση του κόστους παραγωγής.
Στους στόχους μας θα πρέπει να ενταχθούν και άλλες παρεμβάσεις στην αλυσίδα παραγωγής που αφορούν τρίτους, και σχετίζονται:
Με τη συγκράτηση και τον έλεγχο στις τιμές των τροφών, της ενέργειας κ.λ.π. προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Με την εξυγίανση της αγοράς, ώστε να μπει φραγμός σε πρακτικές που πλήττουν τα συμφέροντα των παραγωγών (τιμολόγια αγοράς και όχι πώλησης, καθυστερήσεις στις πληρωμές κ.α.).
Οι στιγμές για την ελληνική κτηνοτροφία είναι κρίσιμες. Ο κλάδος αγωνίζεται για την επιβίωσή του που μετά και από τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πιέσεις που δέχεται καθιστούν το μέλλον το αβέβαιο. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουν όλοι οι φορείς, παραγωγοί, καταναλωτές, βιομηχανία, πωλητές, Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση.
Ας αφήσουμε τις άγονες αντιπαραθέσεις και τεχνητές αντιπαλότητες και ας λειτουργήσουμε συνθετικά και εποικοδομητικά.