Μέρα με τη μέρα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τη φετινή παραγωγή ροδάκινων στην Ημαθία, ως αποτέλεσμα του παγετού στα τέλη Μαρτίου, αλλά και εν γένει των καιρικών συνθηκών της άνοιξης. Ο παγετός σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικράτησαν τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου της 26 και της Δευτέρας 28 Μαρτίου, πλήγωσαν ανεπανόρθωτα πολλές ποικιλίες ροδάκινων, βερίκοκων και κερασιών πού ήταν ανθισμένες ή βρίσκονταν στο στάδιο καρπιδίου, ιδιαίτερα ευαίσθητα υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες.
Με τις μέρες να περνούν, οι παραγωγοί ανησυχούν ακόμη περισσότερο, βλέποντας πιο καθαρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα και τα δέντρα τους να μην ανταποκρίνονται φυσιολογικά, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε αρκετές περιοχές και στο 70-80%.
Φυσικά η μεγάλη ανησυχία εντείνεται από τη διαφαινόμενη πρόθεση (λόγω κανονισμού) του ΕΛΓΑ να μην εντάξει τις ζημιές στον παγετό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν, ούτε φυσικά να εμπορευθούν προϊόντα που είτε θα απωλεσθούν είτε θα είναι μικρόκαρπα.
Το ζήτημα αυτό ήταν ένας από τους λόγους της πρόσφατης διαμαρτυρίας αγροτών στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας την περασμένη Δευτέρα, με τον οργανισμό ωστόσο να επισημαίνει ότι διαπιστώθηκαν οριακές ζημιές σε περιορισμένης έκτασης θύλακες παγετού.
Για εμπαιγμό κάνουν λόγο απαντώντας παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, δεδομένου ότι οι ίδιοι πληρώνουν τα ασφάλιστρα σε έναν φορέα που δεν αναγνωρίζει τις ζημιές σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τη στιγμή που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή πλήρης έλλειψη ή μείωση της παραγωγής, ανεξαρτήτως από το είδος της ζημιάς. Επίσης, εστιάζουν στην ανάγκη να τοποθετηθούν επιπλέον θερμόμετρα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ώστε να έχει ο ΕΛΓΑ τα πλήρη στοιχεία των θερμοκρασιών για πιο ασφαλή αποτελέσματα.
Το ζήτημα της φετινής παραγωγής είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα μια ασφαλής εικόνα της κατάστασης, με βάση την οποία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις παραγωγών και πολιτικού κόσμου.