Συναντήθηκαν χθες ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και μέλος της Ε.Ε. του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Γιώργο Καββαθά, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Κουράση, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Ασμάτογλου και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Ι. Παπαργύρης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία καθώς και οι προτάσεις επίλυσης τους.
Ταυτόχρονα υπήρχε συναντίληψη στο γεγονός ότι για την λύση τους απαιτούνται προσπάθειες εθνικής συνεννόησης. Οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ και της ΓΣΕΒΕΕ επισήμαναν ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς μόνος του ούτε με οριακές πλειοψηφίες να λύσει τα διογκωμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Απαιτείται εδώ και τώρα εθνική συνεννόηση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαιότητα ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο παρά τις εξαγγελίες και τις συνεχείς δεσμεύσεις η κυβέρνηση το έχει καθυστερήσει. Η νέα δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης για παρουσίαση του τον Μάρτιο και πάλι δεν υλοποιήθηκε. Είναι απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής ώστε να ασκηθεί και διαφοροποιημένη πολιτική ανά τομέα για παράδειγμα στην φορολογία και να μην υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις ασκούμενες πολιτικές που οδηγούν σε αποεπένδυση. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με διαταγές και εγκυκλίους. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως μόνιμη παράμετρος. Πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους. Η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλει να διαπερνά το σύνολο των πολιτικών. Η υπερφορολόγηση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως η υπερφολόγηση των ίδιων συνεπών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική. Από ένα σημείο και έπειτα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να λάβει το κράτος. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας καθώς επιχειρήσεις κλείνουν και εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους. Απαιτείται άμεσα δίκαιη φορολόγηση η οποία θα βοηθήσει και στην απαραίτητη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ακόμη πως «δεν είναι δυνατό η πρόταση του ασφαλιστικού να εμπεριέχει αντικίνητρα παραμονής των εργαζομένων για πολλά χρόνια στην εργασία ή να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές δημιουργώντας πραγματικά αντικίνητρα για επενδύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε ότι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και δεν πρόκειται να υπάρξει αναστροφή αν δεν υπάρξει εθνική συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς, θα στηρίζεται στους τομείς που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της ελληνικής οικονομίας. Όσο αυτό το σχέδιο δεν καταστρώνεται και δεν υλοποιείται, τόσο θα εντείνεται το αδιέξοδο και οι κυβερνήσεις θα ακολουθούν το μονόδρομο των υφεσιακών και καταστροφικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.