Το προσφυγικό από μια άλλη οπτική, το μητρώο εθελοντών του δήμου και η ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας απασχόλησαν μεταξύ άλλων θεμάτων τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας τη Δευτέρα.
Το θέμα του προσφυγικού ήλθε εκ νέου στο σώμα μετά από αίτημα 25 πολιτών εθελοντικών ομάδων που από την πρώτη στιγμή βοηθούν για την καλύτερη διαβίωση των προσφύγων στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας. Περιγράφοντας την κατάσταση εκπρόσωποι των πολιτών στάθηκαν στις αδυναμίες που ακόμη υπάρχουν και ζήτησαν όλες τις προϋποθέσεις για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε μια διαμάχη μεταξύ προσώπων, φορέων και συλλόγων για το ποιος έχει τη δυνατότητα παρέμβασης εντός του κέντρου, καθώς και έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού.
Στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ο κ. Μπέκης στάθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων (πάνω από το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών), ο κ. Μαρκούλης μίλησε για αυτοοργάνωση από την πλευρά των προσφύγων, ενώ ο κ. Μελιόπουλος εστίασε στις όχι καλές συνθήκες του κέντρου φιλοξενίας παρά τις προσπάθειες.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Κορωνάς απάντησε σε όλα τα ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας.
Ψηφιοποίηση πολεοδομικού αρχείου
Την ψηφιοποίηση του πολεοδομικού αρχείου της Βέροιας ζήτησαν επίσης 25 πολίτες με σχετική αίτηση για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Εκ μέρους των πολιτών την εισήγηση έκανε ο Νίκος Χατζηευστρατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και στα οφέλη -γραφειοκρατικά και ιστορικά- που θα έφερνε η ψηφιοποίηση, προτείνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει, με τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής στη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Από την πλευρά του δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης, τεχνικά και νομικά, αλλά κυρίως οικονομικά, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να υπάρχει ψηφιοποιημένο ένα τέτοιο αρχείο, το όποιο, μεταξύ άλλων θα παρουσίαζε την ιστορία της πόλης από μία άλλη σκοπιά.
Κατά την εξέλιξη της συζήτησης εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με το πώς και ποιος θα κάνει την ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας, ωστόσο ήταν κοινή παραδοχή η αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης, αλλά όχι της ιδιωτικοποίησης του αρχείου.
“Η ψηφιοποίηση θα συνεχιστεί με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος κατά καιρούς, όπως με τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Απασχόλησης” σημείωσε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, διαφωνώντας με την πρόταση των πολιτών στο σκέλος της διαχείρισης.
Ομάδα εθελοντών
Η ίδρυση της «Ομάδας Εθελοντών Δήμου Βέροιας» ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, με εκπρόσωπο τον αντιδήμαρχο κ. Κορωνά και αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο κ. Σοφιανίδη.
Το γραφείο εθελοντισμού θα ιδρυθεί στο δημοτικό κατάστημα Βέροιας το οποίο θα λειτουργεί ως δομή και στρατηγικός κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις των πολιτών που επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Δήμο προς όφελος των πολιτών. Μέλη της ομάδας εθελοντών μπορεί να είναι όσοι δημότες Βέροιας επιθυμούν και υποβάλλουν αίτηση έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα γίνει σύντομα. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μητρώο Εθελοντών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εθελοντική ομάδα.
Ενδεικτικά θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
1. Την ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης μέσω ενημερωτικών εντύπων, ανακοινώσεων και κάθε άλλο πρόσφορο και αποτελεσματικό μέσο.
2. Την καταγραφή, χαρτογράφηση και συνεχή ενημέρωση αρχείων όλων των εθελοντικών οργανώσεων, σωματείων, συλλόγων και λοιπών μη κυβερνητικών οργανώσεων και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις.
3. Τη δημιουργία «Τράπεζας Εθελοντών», μέσω προσέλκυσης και αξιολόγησης των εθελοντών με σκοπό τον καταμερισμό τους σε εθελοντικούς τομείς δράσης, σύμφωνα με τις επιλογές τους και το διαθέσιμο χρόνο τους. Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα δίδονται στη δημοσιότητα μόνο αν οι ίδιοι το επιθυμούν.
4. Το σχεδιασμό επικοινωνιακών προγραμμάτων δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών.
5. Τη διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντικών δράσεων με σκοπό την κατάρτιση των πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άλλων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων
Το καινούριο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της Βέροιας παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους του δήμου Ιορδάνη Κηριμκηρίδη, Γεωλόγο Μηχανικό και Σταυρούλα Γκαράνη, Περιβαλλοντολόγο. Ένα σχέδιο αρκετά αισιόδοξο ώστε να πετύχει τους στόχους του, όπως το χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, με συνολικό κόστος 4.838.600 €.