Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας ενημερώνει ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προχωράει σε τρίτη κατά σειρά παράταση της προστασίας πώλησης των «κόκκινων δανείων» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε funds μέχρι τις 15 Μαΐου. Η ρύθμιση κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας, ενσωματώθηκε σε κύρωση συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μολδαβία (συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου) και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Η προστασία περιλαμβάνει την αναστολή της δυνατότητας πώλησης και μεταβίβασης «κόκκινων δανείων» από τις Τράπεζες σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης δανείων (funds). Ειδικότερα, η ρύθμιση απαγορεύει τη μεταβίβαση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων καθώς και δανείων που έχουν λάβει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με την εγγύηση του Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ).
Με άλλη ρύθμιση της ίδιας τροπολογίας παρατείνεται για δύο μήνες, έως 30 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών αναφορικά με την ελάφρυνση και τον διακανονισμό οφειλών τους προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Με την παράταση αυτή, δίνεται δικαίωμα στους επιχειρηματίες που το επιθυμούν να επωφεληθούν του νόμου 4307/2014 για δύο και πλέον μήνες ακόμη (η ισχύς του νόμου έληγε στις 31 Μαρτίου 2016).
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4307/2014 προέβλεπε ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που, κατά την οικονομική χρήση του 2013, είχαν τζίρο έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ και είχαν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ή Ιουνίου 2014 μπορούν να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, η οποία μπορεί να προβλέπει ακόμη και διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων.
Οι αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου έχουν ως στόχο να κάνουν τον νόμο πιο ελκυστικό, καθώς μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί επί της ουσίας από λίγες επιχειρήσεις, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να επωφεληθούν 180.000 επιχειρήσεις. Η βελτίωση του νόμου, όπως έχει τεθεί από την ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου, περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο εφαρμογής, απάλειψη της υποχρεωτικής συναίνεσης του πιστωτή (Τραπεζών), επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις και λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε να καταστεί το πλαίσιο πιο λειτουργικό.
Τέλος, με την αυτή ως άνω τροπολογία, μετατίθεται για δύο μήνες και συγκεκριμένα για την 1η Ιουνίου η έναρξη εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου (Ν. 4281/2014) για την σύναψη δημόσιων συμβάσεων.