Στην επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας έως την προσεχή Κυριακή ελπίζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έπειτα από την τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.
«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και βασικά με τον ESM και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ.
Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Eurogroup και την Κομισιόν.
Κατά τη σημερινή συνάντηση εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως την δεύτερη αξιολόγηση.
Ο νέος γύρος διαπραγματεύεσεων άρχισε λίγο μετά τις 18.30 σύσκεψη του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τα στελέχη του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν θεωρούν απολύτως ρεαλιστική την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως την ερχόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, δηλαδή ως την πιθανή ημερομηνία αναχώρησης του κουαρτέτου από την Αθήνα.
Ετσι, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης όπου θα γίνεται λόγος για πρόοδο ή ακόμη καλύτερα για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).
Παρά ταύτα τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας πάνω στο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης καθώς τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζεται μόνο σε φόρους οδηγεί σε ύφεση ενώ και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την Τρίτη ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Πριν από την έναρξη της σύσκεψης στο ξενοδοχείο Χίλτον προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου και συνολικά 30 στελεχών κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο και μετά.