Την Τετάρτη 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η διάλεξη της κ. Αναστασίας Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου, με θέμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέστησαν αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας: ο Αντιδήμαρχος Δ. Παύλου Μελά κ. Κ. Πάντσης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Βέροιας κ. Αθ. Σιδηρόπουλος, η προϊσταμένη του Γραφείου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Π.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Μ. Σεγκούνη, η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Δ. Θεσσαλονίκης κ. Αικ. Δαναδιάδου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δ. Παύλου Μελά κ. Αστ. Γκόλτσιος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού του Δ. Δέλτα κ. Π. Ζάμπος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ευόσμου – Κορδελιού κ. Αργ. Δήμηκας, η προϊσταμένη της ΠΕΔ/ΚΜ κ. Σταματία Σιάμπαλια η επιστημονική εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πατσιαούρα Τζένη, καθώς και στελέχη τεχνικών υπηρεσιών των δήμων. Στο προεδρείο ήταν ο κ. Μιχάλης Ξανθόπουλος, Γραμματέας της Π.Ε.Δ. και πρώην Δήμαρχος Παύλου Μελά.
Μια έκτακτη συνεδρίαση για το προσφυγικό στην Αθήνα εμπόδισε τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΕΔ να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Από την ομιλήτρια υπήρξε τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας διδακτορικού επιπέδου, που εκπονήθηκε από την κ. Αν. Πάπαρη, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του πλέγματος των δημοσίων χώρων του Π.Σ. Θεσσαλονίκης. Εντοπίσθηκε ο πυρήνας Συντακτικής Ταυτότητας, με βάση την επέκταση της Θεωρίας της Χωρικής Σύνταξης. Έγινε συσχέτισή του με τα πολιτισμικά / πολιτιστικά στοιχεία και εγκαταστάσεις της πόλης, για να προκύψουν συμπεράσματα, αναφορικά με τη σχέση του πολιτισμού με τη χωρική δομή της. Προτάθηκε η εκπόνηση μιας σειράς ερευνών και μελετών, τόσο σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και καθενός δήμου χωριστά, ως συνέχεια και εξειδίκευση των αποτελεσμάτων, με τελικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προκρίνοντας τον πολιτισμό, ως έναν από τους κύριους παράγοντες βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.