Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας προχώρησαν από χθες το πρωί τευτλοπαραγωγοί από τους Νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Λάρισας κ.ά. οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από την περσινή ακόμα χρονιά (2015) παρά τις –προ ολίγων ημερών- διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σταθάκη ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας θα είχαν πληρωθεί.
Για την απόφαση της κατάληψης μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή «Επί Τύπου και τόπου» του Ράδιο Τύπος Fm. 99,7 ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Παύλος Μπογιανίδης. «Εμείς εδώ παραδώσαμε τα τεύτλα, αυτοί μας οφείλουν τα χρήματα, δεν μας οφείλει καμία Τράπεζα Πειραιώς και κανένας άλλος. Διεκδικούμε τα οφειλόμενα και τις διασφαλίσεις που μας έδωσε το Υπουργείο και η Διοίκηση της ΕΒΖ λέγοντάς μας: σπείρτε τεύτλα. Και μ’ αυτή την υπόσχεση και μόνο, ήδη έχουμε σπείρει 50.00 στρέμματα και τώρα είναι όλα στον αέρα και εμείς απλήρωτοι ακόμη, για την περσινή σοδειά». Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού «ήταν κάλπικες» τονίζουν οι τευτλοπαραγωγοί που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν πλέον άλλες δικαιολογίες, για ένα προϊόν που έχει ήδη πωληθεί από την ΕΒΖ, χωρίς να πληρωθεί ακόμα η παραγωγή.
Οι τευτλοπαραγωγοί μάλιστα «μετά από εμπαιγμό» όπως λένε, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν και σκοπεύουν πλέον να κινηθούν νομικά, ενώ δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τη Διοίκηση αφού εδώ και λίγες ημέρες η ΕΒΖ είναι ακέφαλη μετά την παραίτηση του Προέδρου, του διευθύνοντα συμβούλου και μελών του Δ.Σ.
«Δυστυχώς η απαξίωση της βιομηχανίας και της τευτλοκαλλιέργειας συνεχίζεται κι αν εξακολουθήσει θα αποτελέσει πλήγμα για τη χώρα μας. Ας σταματήσουν να μιλάνε για ανάπτυξη αφού δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις καλλιέργειες που ήδη έχουμε…» υπογράμμισε ο Πρόεδρος τονίζοντας ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και στην κοινωνία και στην Αγορά, από έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της απλήρωτης παραγωγής τους. Μάλιστα, όπως μας είπε ο Πρόεδρος τα οφειλόμενα, από την ΕΒΖ, ποσά σε παραγωγούς, κυμαίνονται από 6.000-8.000 ευρώ το λιγότερο μέχρι 50-70.000 ευρώ.
«Δεν ζητιανεύουμε…» φωνάζουν οι παραγωγοί. «Ζητάμε τα χρήματα που δουλέψαμε, ζητάμε τα αυτονόητα και μάλιστα από το ίδιο το κράτος, αφού η ΕΒΖ υπάγεται στο κράτος».
Σοφία Γκαγκούση