Να λειτουργήσει ο Δήμος Βέροιας τρεις στεγασμένους χώρους συγκέντρωσης, περιμετρικά της πόλης, για τα αδέσποτα θα είναι η πρόταση πολιτών στην σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας στις 6.00 μ.μ. στο Δημαρχείο, ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πόλης και των κατοίκων.
Οι χώροι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση και παροχή τροφής, νερού, καθαριότητας και περίθαλψης των ζώων.
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο, από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Σιδηρόπουλο, παρούσης και της ειδικής συνεργάτου κτηνιάτρου Σοφίας Ουστά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος χαρακτήρισαν τα αδέσποτα το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας, με τον δήμαρχο να σημειώνει ότι παρά τις στειρώσεις το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, κυρίως από τη διαχείρηση και συμπεριφορά πολιτών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δεσποζόμενα, εστιάζοντας στη συνεχιζόμενη κακή πρακτική δημοτών να εγκαταλείπουν ζώα στην πόλη. Ειδική αναφορά έγινε σε καθημερινές επιθέσεις που γίνονται από δεσποζόμενα στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, από ‘υιοθετημένα’ αδέσποτα μιας οικογένειας, η οποία όμως τα αφήνει μονίμως στο πάρκο με τα γνωστά επακόλουθα. Για την περίπτωση, κατόπιν καταγγελιών, έγινε από τον Δήμο μηνυτήρια αναφορά στους ιδιοκτήτες και επιβολή προστίμων από την Αστυνομία μετά από εισαγγελική παρέμβαση.
Στην τοποθέτησή του συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολα ελέγξιμη και ανέφερε ότι ο Δήμος έχει κάνει εκατοντάδες στειρώσεις οι οποίες ωστόσο φέρνουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. «Όμως ένας σημαντικός λόγος πολλαπλασιασμού τους είναι η κακή λειτουργία κάποιων συμπολιτών μας που επιτείνουν το πρόβλημα δημιουργώντας νέες στρατιές αδέσποτων. Αρα λοιπόν δεν είναι ένα θέμα π.χ. οικονομικό που θα μπορούσε να λυθεί, αλλά θέμα συνεργασίας και υποδομών. Κι όταν λέμε συνεργασία εννοούμε και τα φιλοζωϊκά σωματεία από τα οποία περιμένουμε ιδιαίτερα βοήθεια λόγω της σχέσης τους με τα ζώα. Αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά χρειάζεται και η μέριμνα των ιδιοκτητών σκύλων.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος έκανε μια αναδρομή στις ενέργειες του Δήμου από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα όπου κατά την περίοδο αυτή, όπως είπε, αδειοδοτήθηκε το κυνοκομείο το οποίο έχει διαχειριστεί περισσότερα από 500 αδέσποτα όπως ορίζει ο νόμος. Έγιναν στειρώσεις και πάνω από 500 αντιλυσικοί εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, σημάνσεις, καταγραφή αδέσποτων, θεραπείες άρρωστων σκυλιών και εμβολιασμοί τόσο σε αδέσποτα της Βέροιας όσο και των περιχώρων. Επίσης κατασκευάστηκε καταφύγιο και όπως είπε αναμένεται η άδεια λειτουργίας του για προσωρινή διαμονή και ανάρρωση των ζώων τα οποία στη συνέχεια θα επανεντάσσονται – σύμφωνα με το νόμο – στο οικείο και φυσικό τους περιβάλλον (από εκεί δηλαδή που μαζεύτηκαν). «Η διαχείριση είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Είναι αδύνατον τα αδέσποτα να εξαφανιστούν. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σταματήσει ο κύκλος δημιουργίας νέων αδέσποτων στους δρόμους. Ο δήμος επικεντρώνεται, με τη συνεργασία των πολιτών, στην μείωση των γεννήσεων ενώ θα προταθεί (στη σημερινή σύσκεψη) η δημιουργία τριών χώρων, περιμετρικά της πόλης, όπου ο Δήμος θα μαζέψει και θα διαχειριστεί όλα τα αδέσποτα της πόλης. Σ’ αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι πολίτες καθώς και τα ζωοφιλικά σωματεία κατέληξε ο κ. Σιδηρόπουλος.
«Αυστηρές κυρώσεις σε ανεύθυνους ιδιοκτήτες ζώων»
Στη συνέχεια η κτηνίατρος – ειδική συνεργάτης του Δήμου – κ. Σοφία Ουστά αναφέρθηκε στον ορισμό των αδέσποτων και στη νομοθεσία που ορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων αλλά και των Δήμων, λέγοντας τα εξής:
Ως Αδέσποτο ζώο συντροφιάς ορίζεται κάθε ζώο συντροφιάς (σκύλος ή γάτα), το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακα του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχο τους.
Τα τελευταία κυρίως χρόνια ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται, όχι μόνο λόγω των γεννήσεων στον δρόμο από τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα, αλλά και εξαιτίας του φαινομένου της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ενήλικων ζώων ή νεογέννητων από τους ιδιοκτήτες τους.
Κάθε ιδιοκτήτης ενός ζώου συντροφιάς οφείλει να γνωρίζει πως έχει υποχρεώσεις απέναντι στο κατοικίδιο του, τους συνανθρώπους του, την πόλη του και τον Νόμο. Κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για το ζώο που επέλεξε να φροντίζει.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία: «Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακα του. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας».
Έτσι λοιπόν κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας για το ζώο του, να έχει μεριμνήσει για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του ζώου και να έχει προσκομίσει αντίγραφο αυτής στον Δήμο όπου κατοικεί.
Να μην αμελεί τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό και την τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας στο περιλαίμιο του ζώου του.
Επιπλέον, οφείλει να είναι πάντα συνοδός κατά τον περίπατο του ζώου και κυρίως να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.
Σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες και προφανώς να μην εγκαταλείπει το ζώο του.
Η Ελληνική Νομοθεσία επιβάλλει πλέον αυστηρές κυρώσεις σε ανεύθυνους ιδιοκτήτες που αμελούν τα ζώα τους ή και πληγούν την ευζωία τους. Σύμφωνα με τους Ν. 4039/2012 και Ν. 4235/2014 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός», πράξεις που δυστυχώς ακούμε συνεχώς να συμβαίνουν είτε σε δεσποζόμενα είτε σε αδέσποτα ζώα.
Οφείλουμε ως άνθρωποι να προσπαθούμε να ζούμε αρμονικά τόσο μεταξύ μας όσο και με τα ζώα που μας περιβάλλουν, δεσποζόμενα ή αδέσποτα, και να φερόμαστε με τον δέοντα σεβασμό.
Η εγκατάλειψη από τους συμπολίτες μας ενός δεσποζόμενου ζώου στον δρόμο συνδράμει σημαντικά στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, γεγονός που οδηγεί στην δημιουργία ανεξέλεγκτων αγελών ζώων και στην αύξηση του ανταγωνισμού κυρίως των αρσενικών όταν κάποιο θηλυκό βρίσκεται σε κατάσταση οίστρου εντείνοντας την επιθετικότητα των ζώων αυτών προς τους ανθρώπους ή και τα άλλα ζώα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δυσχεραίνεται ο έλεγχος της εξάπλωσης του ιού της λύσσας και να απειλείται η Δημόσια Υγεία.
Άλλωστε η Ελληνική Νομοθεσία ορίζει ως «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».
Κάθε Δήμος λοιπόν υποχρεούται να μεριμνεί για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν εντός των διοικητικών του ορίων. Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργούν από μόνοι τους ή σε συνεργασία, δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με κτηνιατρικό προσωπικό και συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς”.
Σοφία Γκαγκούση