Επιστολή απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα και τους βουλευτές της Ημαθίας, η οποία αφορά την αναγκαιότητα εκπλήρωσης από την κεντρική διοίκηση λειτουργικών ζητημάτων επιμελητείας και ασφάλειας για τις ανοικτές προσφυγικές δομές στην Ημαθία. Ο κ. Καλαϊτζίδης επισύναψε επίσης σχετικό έγγραφο του ΙΣΗ οποίος επισημαίνει ότι η συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων αποτελεί μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες! Ακολουθεί η επιστολή του κ.αντιπεριφερειάρχη και του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία και κύριοι Βουλευτές,
Καταγράφοντας σε πρόσφατη σύσκεψη υπό την αιγίδα μας, την επίσημη θέση των φορέων της Ημαθίας που έχουν επιφορτιστεί με την υποδοχή και επιμελητεία της προσφυγικής ροής στην Περιφερειακή μας Ενότητα, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε πρακτικά, οργανωτικά, ζητήματα, για τα οποία η κεντρική διοίκηση οφείλει να προβλέπει και να συνδράμει, πριν από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανθρώπων, διαφόρων εθνικοτήτων, σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ειδικά δε αυτή την περίοδο όπου η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί, με τις γνωστές συνθήκες, το 60% των προσφύγων-μεταναστών της χώρας μας.
1) Δημόσια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και εμβολιασμοί.
Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας, η έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, εμβολίων και ειδών πρώτης νοσοκομειακής ανάγκης, όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσης κ.α, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από το συντονιστικό σας όργανο.
Γνωρίζετε τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των προσφύγων. Πώς λοιπόν θα εξεταστούν από γυναίκα γυναικολόγο οι ασθενείς, όταν στο Νοσοκομείο Βέροιας δεν λειτουργεί, λόγω υποστελέχωσης, η Μαιευτική Κλινική το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα;
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, στην περιοχή της οποίας θα φιλοξενηθεί απρογραμμάτιστος έως τώρα, αριθμός προσφύγων, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας απλής μικροβιολογικής εξέτασης ή μιας ακτινογραφίας.
Πρέπει να φροντίσετε ώστε η διακομιδή των ασθενών προσφύγων προς το Νοσοκομείο να γίνεται με το ΕΚΑΒ, όπως και η επαναφορά τους στις ανοικτές δομές φιλοξενίας, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο φυσικά, αφού υπάρχουν μόλις δυο ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες των 150.000 κατοίκων της Ημαθίας!
Σχετικά με τα ανωτέρω σας επισυνάπτουμε έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, ο οποίος σας επισημαίνει ότι η συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων αποτελεί μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες.
2) Συντονισμός φύλαξης και ασφάλειας των δομών ανοικτής φιλοξενίας
Η δραματική μείωση του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, με δεκάδες αποσπασμένα στελέχη στην Ειδομένη, την Κω και τον Έβρο, αποδυναμώνει τις δυνατότητες στοιχειώδους συντονισμού των αστυνομικών μας δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσφύγων και των κατοίκων.
Η ανοικτή δομή τoυ πρώην στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου» της Αγίας Βαρβάρας προσφέρει την δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ των ανωτέρω προϋποθέσεων. Το πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί όμως με την έλευση των προσφύγων στην ανοικτή δομή της Αλεξάνδρειας. Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί, όπως όλοι γίναμε μάρτυρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ Σύριων και Αφγανών, αλλά και το γεγονός ότι το στρατόπεδο βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από κατοικημένη περιοχή και δίπλα στο ΕΑΚ Αλεξάνδρειας, όπου υπάρχουν καθημερινά αθλητικές δραστηριότητες νέων και εφήβων, αντιλαμβάνεστε ότι η φύλαξη της ανοικτής αυτής δομής πρέπει να είναι συνεχής. Το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας δρα επαγγελματικά και πέραν των ανθρωπίνων ορίων αντοχής, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Για αυτό χρειάζεται η ενδυνάμωση του και όχι το αντίθετο.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι το έκτακτο της ανάγκης, χωρίς διάθεση κριτικής για τις παραλείψεις που υπήρξαν στην συνολική στρατηγική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην χώρα μας. Οφείλει όμως η κεντρική διοίκηση να αναλάβει πρακτικά την στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν επιφορτιστεί, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την φροντίδα όλων αυτών των ανθρώπων.
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Διοικητή της ΙΜΠ Υποστράτηγο κ.Σίμο, τους επιτελείς, τα στελέχη και τους οπλίτες της Μεραρχίας για την σοβαρή και άοκνη προσπάθεια τους να πετύχουν με ελάχιστα μέσα και προσωπικό, το καλύτερο δυνατόν στην φιλοξενία των προσφύγων της Περιφερειακής μας Ενότητας
Με τιμή
O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΒΕΡΟΙΑ 30/3/2016
Α.Π.:189
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Η συντελούμενη από την Κυβέρνηση συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων στον Νομό Ημαθίας, αποτελεί μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παρά την κινητοποίηση των Δημόσιων Δομών Υγείας, των εθελοντών ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων είναι υπαρκτός.
Ηδη οι Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υφίστανται τεράστιο φόρτο, λόγω του δυσανάλογου αριθμού συνανθρώπων μας που συνωστίζονται σε καθημερινή βάση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και λόγω της περιορισμένης στελεχιακής υποδομής.
Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται από αυτήν την κατάσταση είναι το επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται εξ’αιτίας του αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων που μεταφέρονται στην περιοχή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία, παρά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αρωγής από φορείς και μεμονωμένα άτομα.
Το υγειονομικό πρόβλημα συνδέεται με τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, την έκθεση στο ψύχος και την κακή διατροφή.
Αυτά όλα αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την μετάδοση διαφόρων ασθενειών όπως δερματολογικών, αναπνευστικών, γαστρεντερολογικών, μυοσκελετικών κλπ.
Ο μεγάλος όμως και απρόβλεπτος αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν συνεχώς, έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο τον όποιο προγραμματισμό της Πολιτείας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και του απαιτούμενου στελεχιακού δυναμικού.
Το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την αναγκαία ιατρική στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Με δεδομένες τις κακές συνθήκες διαβίωσης το Υπουργείο επιβάλλεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό των προσφύγων έναντι της ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων με προτεραιότητα στα παιδιά.
Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση – μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δομές όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής – ύδρευσης – αποχέτευσης).
Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, μέσω του θεσμικού του ρόλου, θα συμμετάσχει επικουρικά και ενισχυτικά στην γενικότερη κινητοποίηση η οποία πρέπει να αναληφθεί πρωτίστως από την Πολιτεία, με την στελεχιακή ενίσχυση των υφιστάμενων Δημόσιων Δομών Υγείας.
Σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς του Νομού (Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός Σύλλογος) και έχοντας ήδη καταγράψει έναν ικανοποιητικό αριθμό εθελοντών ιατρών από διάφορες ειδικότητες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε επικουρικά όπου και όταν χρειαστεί.
Για το Δ.Σ.
Ο Ο
Πρόεδρος Γ.Γραμματέας
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΝΙΝΑΣ ΖΗΣΗΣ