Σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρη, αλλά και πλήρως διασταυρωμένη η επιδίωξη πάρα πολλών να ασχοληθούν με εναλλακτικές καλλιέργειες. Η πλειονότητα από αυτούς, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, προτιμούν τον Τομέα των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ), αλλά και την περαιτέρω ενασχόλησή τους με τα Αιθέρια Έλαια (ΑΕ).
Τα πλέον συνήθη Φαρμακευτικά Αρωματικά Φυτά (ΦΑΦ) που διακινούνται περισσότερο στο εμπόριο, καθόσον έχουν πολλές και ποικίλες χρήσεις, είναι ο βασιλικός, βαλεριάνα, γλυκάνισος, δάφνη, δενδρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, καλέντουλα, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, τριαντάφυλλα, τσάι του βουνού, υπέρικο (σπαθόχορτο), φασκόμηλο, χαμομήλι και αρκετά άλλα.
Η έλλειψη σωστών και δοκιμασμένων πληροφοριών, όχι μόνο σε επιμέρους τομείς, όπως η καλλιέργεια των παραπάνω, αλλά κυρίως στη σφαιρική αντιμετώπιση της παραγωγής και αξιοποίησης των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και των Αιθερίων Ελαίων, έχει οδηγήσει πολλούς νεοεισερχόμενους καλλιεργητές σε αστοχίες και κυρίως σε απώλεια χρημάτων και χρόνου.
Η ενασχόληση με τα Φαρμακευτικά Αρωματικά Φυτά (ΦΑΦ) και τα Αιθέρια Έλαια (ΑΕ), απαιτεί την πλήρη εμπλοκή του παραγωγού σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, αξιοποίησης, διάθεσης των παραγομένων φυτικών υλικών και αιθερίων ελαίων. Όμως, μπορεί να αποδώσει αξιόλογες οικονομικές αποδόσεις οι οποίες είναι ανάλογες και με το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης-παραγωγής. Κατ’ εκτίμηση, υπολογίζεται ότι η τελική καθαρή ετήσια απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να κυμανθεί από 400 - 1.000 Ε ή και περισσότερο, ανάλογα με το φυτικό υλικό, ή το παραγόμενο το αιθέριο έλαιο, σε σχέση βέβαια με τη διάρκεια και τις συνθήκες καλλιέργειας.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσα από το πλαίσιο “Δια Βίου Μάθηση” , υλοποιεί (μεταξύ των άλλων) το αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα “Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών και Αιθερίων Ελαίων”.
Το Σεμινάριο αυτό είναι διάρκειας 103 ωρών (εκ των οποίων περίπου οι μισές είναι πρακτικής άσκησης), με αντιστοιχία 10 ECTS (Ευρωπαϊκών Μονάδων Εκπαίδευσης), και σε αυτό διδάσκουν 17 εισηγητές, προερχόμενοι από διαφορετικές Σχολές του ΑΠΘ, καθώς και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το δε πτυχίο που απονέμεται είναι από το πλαίσιο «Δια Βίου Μάθησης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και σε εργαζόμενους να το παρακολουθήσουν, τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.seminariaaromatikonfiton.gr/ . Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 700 Ε που καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και δύο βιβλία, αξίας 130 Ε, που διατίθενται δωρεάν στους σπουδαστές. Για ανέργους υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση στα δίδακτρα.
Πληροφορίες Κα Γαβριέλη gabrieli@pharm.auth.gr ή στο 2310997644.