Την γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική... (Οδ. Ελύτης)
Τη δική της ημέρα, την ημέρα ελληνοφωνίας στοχεύει να αποκτήσει η Γλώσσα μας μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που βρίσκεται ήδη στα σκαριά, για να περάσει στη συνέχεια από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις σχετικές υπογραφές και κατόπιν στην Ουνέσκο που είναι το δεύτερο στάδιο. Ωστόσο εάν επιτυχώς ολοκληρωθούν τα γραφειοκρατικά, όπως μας είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ιωάννης Καζάζης, μπορεί η Ελληνοφωνία να εορτασθεί στις 20 Μαΐου που είναι η προτεινόμενη ημερομηνία, που εγκρίθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.
Ποιο είναι όμως το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτού του εορτασμού; Στην ερώτηση, απαντώντας ο καθηγητής κ. Καζάζης, τόνισε ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένα μεγάλο κίνημα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας καθώς και της κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού, στα πέρατα του κόσμου. «Πέρα από τις πανηγυρικές εξαγγελίες περιμένουμε να δούμε τα ουσιαστικά βήματα με τα οποία ακόμα και μια χώρα με πολύ στενά οικονομικά μέσα, μπορεί να προωθήσει κάτι που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αυτή είναι –μαζί με τα μνημεία μας- και η ελληνική γλώσσα, με την έννοια ότι έχει διαμορφώσει από την αρχαιότητα ένα πολιτιστικό πλούτο και έχει δημιουργήσει το εννοιολόγιο του δυτικού πολιτισμού. Η γλώσσα εδώ δεν είναι λέξεις, είναι κυρίως οι έννοιες εκείνες, του ανώτερου πολιτισμού, που έχουν δημιουργηθεί, μαζί με τα πράγματα που δημιούργησε το αρχαίο πνεύμα. .. Δημιουργεί τη γεωγραφία και πλάθει και τη λέξη ταυτόχρονα… Δημιουργεί το μοντέλο της ιστοριογραφίας με τον Ηρόδοτο και το Θουκυδίδη και ταυτόχρονα δίνει και τη λέξη στη Δύση. Επομένως μιλάμε για πολιτιστικά αγαθά, για κληρονομιά. Και αξίζει τον κόπο, με την ευκαιρία αυτή και εμείς στο εσωτερικό να μαθαίνουμε καλύτερα τη γλώσσα μας αλλά και να την προβάλλουμε» επεσήμανε ο φιλόλογος καθηγητής. Να σημειώσουμε ότι η ΚΕΔΕ (Υπουργείο Εσωτερικών) έχει απευθυνθεί σχετικά στους Δήμους της χώρας για την έκδοση ψηφίσματος στήριξης της ελληνοφωνίας. Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ενέκρινε παρόμοιο ψήφισμα το οποίο αναφέρει:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση
«Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» με προτεινόμενη ημερομηνία την 20ή Μαΐου.
Πρόκειται για μία κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.
Η Ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.
Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή, και να γίνουμε «συνοδοιπόροι» σε αυτό το «ταξίδι» για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».
Η καθιέρωση της ημέρας ελληνοφωνίας στις 20 Μαΐου ίσως να είναι και μία αφορμή, να ενισχυθεί η ανάγκη σωστής χρήσης της γλώσσας μας από τους μαθητές και τους νεολαίους της χώρας μας, όπου σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου, τα greeklish κυριαρχούν πλέον μεταξύ των νεαρών χρηστών. Και εδώ βέβαια έρχεται ο ρόλος του ελληνικού σχολείου, να αντισταθεί σ’ αυτό το φαινόμενο, δημιουργώντας στα παιδιά, όπως επεσήμανε και ο καθηγητής, τα αντισώματα μιας καλής, πλούσιας χρήσης της γλώσσας μας, μιας γλώσσας και γραφής ακριβείας.
Σοφία Γκαγκούση