"... Τα καταφύγια προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια είναι ευκαιρία για να δείξει η Ημαθία τα κοινωνικά της αντανακλαστικά. Να περιθωριοποιήσει όλους εκείνους που ανασύρουν εθνικιστικά σύμβολα για να κατευθύνουν τα πάθη σε εθνικιστικές ακρότητες, που οδηγούν σε έκτροπα όπως αυτά που σημειώθηκαν στα Γιαννιτσά με τις πυρκαγιές σε αποθήκες, όπου επρόκειτο να στεγαστούν άνθρωποι.
Ως βουλευτής θα σταθώ απέναντι σε όσους προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τις απλουστευτικές τους γενικεύσεις. Ως πολίτης θα σταθώ μαζί με εκείνο το τμήμα της κοινωνίας μας που διατηρεί τη νηφαλιότητά του και απλώνει ένα χέρι στους ανθρώπους που το έχουνε ανάγκη."
Τα παραπάνω αναφέρει η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook, με τίτλο "Κοιτάζοντας τους πρόσφυγες ως άτομα".
Όλο το κείμενο της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
"Υπάρχουν δυο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τους ανθρώπους. Ένας τρόπος απλός και ένας τρόπος πιο σύνθετος. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τους ανθρώπους ως μέλη μιας ομάδας και οι άλλοι που βλέπουν τους ανθρώπους ως αυτόνομες υπάρξεις.
Στην πρώτη περίπτωση οι σκέψεις γίνονται πιο εύκολες και τα σχήματα πιο απλά: Οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδες που διαθέτουν ες αεί, απαράλλαχτα χαρακτηριστικά. Και έτσι όλοι οι Αφγανοί γίνονται Ταλιμπάν, όλοι οι μουσουλμάνοι Σαλαφιστές, όλοι οι Έλληνες τεμπέληδες και όλοι οι Γερμανοί Ναζί. Αυτή η ριμάδα η γοητεία της ευκολίας, που ακινητοποιεί τον νου σε απλοποιημένα σχήματα και στερεοτυπικούς συνειρμούς.
Προτιμώ τον δεύτερο τρόπο. Εκείνον που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αυτόνομες χοάνες,όπου βράζουνε ιδέες και όνειρα και προσδοκίες και επιθυμίες. Αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι μια προοπτική, που ανατρέπει τις απλότητες και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την μοναδικότητα κάθε ανθρώπου.
Αυτό το κείμενο το γράφω λοιπόν για τα άτομα. Για τους ανθρώπους που διατηρούν εκείνο το απόθεμα αυτονομίας που τους επιτρέπει να στέκονται κριτικά απέναντι στις ομάδες που τους περιστοιχίζουν, να τις αμφισβητούν ή να τις βελτιώνουν. Άτομα συναντάμε σε όλους τους λαούς και όλες τις θρησκείες. Είναι συνήθως οι ενοχλητικές εκείνες φωνές, που πάντα ζητούν από τον κόσμο να βελτιωθεί, να αφήσει ό,τι είναι περιττό και να κρατήσει ή να προσθέσει ό,τι είναι αναγκαίο. Και είναι οι φωνές που πολλοί προσπαθούν να φιμώσουν.
Τέτοιες φωνές ανήκουν στην πλειοψηφία των προσφύγων που φθάνουνε στην χώρα μας. Ζήτησαν περισσότερα από όσα τους επέτρεψαν τα καθεστώτα τους. Μια τέτοια φωνή είναι ο μουσουλμάνος Αφγανός που διώκεται με την οικογένειά του γιατί εναντιώθηκε στους μουσουλμάνους Ταλιμπάν. Τέτοιες «ενοχλητικές» φωνές είναι και εκατομμύρια Σύρων που σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Σήμερα επιστρέφουμε στην κυριαρχία των απλών σχημάτων. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν οι βόρειοι γείτονές μας ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μονάχα Σύριους και όχι Ιρακινούς ή Αφγανούς. Πάει το άτομο-επιστρέψαμε στα στερεότυπα.
Αυτή η περιθωριοποιημένη τάση άρχισε να εκδηλώνεται πριν καιρό. Εκδηλώσεις της υπήρξαν μέσα σε γερμανικά ταμπλόιντ που αποκαλούσαν όλους τους Έλληνες τεμπέληδες και τις περιπτώσεις Ελλήνων που έκαιγαν Γερμανικές σημαίες βαφτίζοντας όλους τους Γερμανούς Ναζί.
Σήμερα, αυτή η περιθωριοποιημένη τάση, παίρνει κραυγαλέες διαστάσεις. Ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που γελά στα μούτρα της Ευρωπαϊκής ιστορίας όταν κηρύττει ότι αυτός στέκει ο στιβαρός φύλακας των Ευρωπαϊκών Χριστιανικών αξιών.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες είναι κίνδυνος που θα αλλοιώσει την χριστιανική μας κουλτούρα και το εθνικό μας μεγαλείο. Αυτή είναι σαφώς μια επιπόλαια ιδέα, ένα απερίσκεπτο και εύκολο συμπέρασμα. Η Ευρώπη αιματοκυλίστηκε κατ’ εξακολούθηση από δογματιστές και πατριδοκάπηλους. Αυτές είναι οι συμφορές των απλοποιήσεων. Αλλά αυτά τα παθήματα γέννησαν και ένα ιδανικό που ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί τα φωτεινά μυαλά. Μιλώ για τα τόσο υποτιμημένα δικαιώματα του ανθρώπου, που γέννησαν τη δημοκρατία και την πρωτοπορία. Τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρενοχλούν καθεστώτα, να αμφισβητούν, να γράφουν, να συμμετέχουν, να απαρνούνται τα θέσφατα.
Γι’ αυτό αρνούμαι να δεχτώ τους πρόσφυγες ως Σύριους, Αφγανούς, μουσουλμάνους ή μαύρους. Γι΄αυτό τους δέχομαι ως άτομα, ως ανθρώπους με εμπειρίες, γνώσεις, τραύματα. Ως άτομα που σε αυτήν τους την ομηρική πορεία πρέπει να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη θέση, εν μέσω δυο μετώπων. Πρέπει να αντιμετωπίσει τα κλειστά σύνορα στο εξωτερικό και τα κλειστά μυαλά μέσα της. Μετά την συμφωνία της πρόσφατης συνόδου Κορυφής, με απασχολούν περισσότερο τα κλειστά μυαλά στο εσωτερικό. Αυτά που φωνάζουν ακατάπαυστα για την χριστιανική παράδοση και την ελληνικότητα, αλλά προδίδουν το περιεχόμενο, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.
Ως κυβέρνηση πρέπει να σταθούμε προσεκτικοί και αποτελεσματικοί. Ανάμεσα σε έναν τίμιο αλλά αφελή ανθρωπισμό που ζητά ανοιχτές πόρτες για όλους και έναν κυνισμό που εξυμνεί τα τείχη και τα φράγματα, εμείς, ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουμε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή.
Χώρους οργανωμένους και ασφαλείς και όχι εντοιχισμένες Αμυγδαλέζες που πετούν τους ανθρώπους σαν σακιά τον έναν πάνω στον άλλο. H συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια συμφωνία σε καλό δρόμο. Τώρα η Ειδομένη πρέπει να αποσυμπιεστεί, οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές ανά την Ελλάδα, όπου οι διαδικασίες αναγνώρισης και καταγραφής θα γίνονται ταχύτερα.
Τα καταφύγια προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Αλεξάνδρεια και την Βέροια είναι ευκαιρία για να δείξει η Ημαθία τα κοινωνικά της αντανακλαστικά. Να περιθωριοποιήσει όλους εκείνους που ανασύρουν εθνικιστικά σύμβολα για να κατευθύνουν τα πάθη σε εθνικιστικές ακρότητες, που οδηγούν σε έκτροπα όπως αυτά που σημειώθηκαν στα Γιαννιτσά με τις πυρκαγιές σε αποθήκες, όπου επρόκειτο να στεγαστούν άνθρωποι.
Ως βουλευτής θα σταθώ απέναντι σε όσους προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τις απλουστευτικές τους γενικεύσεις. Ως πολίτης θα σταθώ μαζί με εκείνο το τμήμα της κοινωνίας μας που διατηρεί τη νηφαλιότητά του και απλώνει ένα χέρι στους ανθρώπους που το έχουνε ανάγκη."