Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προβούν οι τευτλοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας στην περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι ρητές δεσμεύσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και Οικονομίας κ. Σταθάκη, με τους οποίους συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, για πληρωμή από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για την παραγωγή του 2015.
Τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων των τευτλοπαραγωγών συνεδρίασαν χθες και έλαβαν την απόφαση για κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα αποφασιστεί σε νέα κοινή συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη 24 Μαρτίου.
“Αν παρέλθει και αυτή η τελευταία εβδομάδα, θα σημαίνει το οριστικό τέλος της τευτλοκαλλιέργεας στη χώρα μας, για το οποίο δεν θα είμαστε υπεύθυνοι οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί, αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και η υπομονή μας έχει και αυτή εξαντληθεί”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.
η περσινή ενίσχυση
Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, που αποφάσισε τον περσινό Απρίλιο η κυβέρνηση επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομίας για να μη χαρακτηρισθεί κρατική ενίσχυση και ζητήσει την επιστροφή των 30 εκατ. ευρώ στον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Συνεπώς το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τα κεφάλαια που δόθηκαν πριν από 12 μήνες στην ΕΒΖ για να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Πώληση θυγατρικών στη Σερβία
Χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την ΕΒΖ επιβεβαίωσε ότι στο σχέδιο βιωσιμότητας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η πώληση των δύο θυγατρικών ζαχαρουργείων στη Σερβία, που αποτέλεσε και την αφορμή να παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γιαννακίδης που είχε τοποθετηθεί επί Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας όπου θα ανακτηθούν 50 εκατ. ευρώ, τα εργοστάσια στη Σερβία και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατ. και 50 εκατ. θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς την ΕΒΖ.
Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, «χρειάζεται κι ένα δεύτερο στοιχείο, ένα σχέδιο βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης, η οποία πρέπει να μειώσει το κοστολόγιό της, πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα».
Αναφορικά με τα 30 εκατ. ευρώ με τα οποία ενισχύθηκε πέρυσι η ΕΒΖ, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε τα εξής: «Πέρυσι αυτό που κάναμε ως κυβέρνηση είναι να ξαναβάλουμε μπρος την ΕΒΖ, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 30 εκατ. ευρώ. Αυτό κάλυψε μερικά από τα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης προς προμηθευτές και άλλες λειτουργικές ανάγκες, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, παρά μόνο αν βρισκόταν μια βιώσιμη λύση».