Επίκαιρα θέματα - Ο Αλέξανδρος της Ειδομένης

Επίκαιρα θέματα - Ο Αλέξανδρος της Ειδομένης

Για τον παππού τον Αλέξανδρο το ταξίδι προς την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1922, ήταν πορεία προς την ξενιτιά. Και όταν το καράβι τον έφερε με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του στο Καραμπουρνού της Θεσσαλονίκης, δεν έτρεφε αυταπάτες.

Ήξερε τι περιμένει αυτούς που κλείνουν πίσω τους για πάντα την πόρτα του σπιτιού τους.

Έλεγε πολύ αργότερα στα εγγόνια του, πόσο πονούσε όταν, μαθημένος αυτός να τρέχει στα παρχάρια του χωριού του, βούλιαζε τώρα στα λασπόνερα της Καλαμαριάς.

«Αφήσαμε τον τόπο μας τον αγαπημένο. Μόνη παρηγοριά μας η σκέψη πως ήρθαμε στην πατρίδα των προγόνων μας, στη δική μας πατρίδα. Όμως η ξενιτιά, είναι ξενιτιά. Και εκείνες οι λάσπες τον πρώτο καιρό, δεν έφυγαν ακόμα από το μυαλό μου».

Τα θυμάται αυτά ο Αλέξανδρος και δακρύζει. Και τώρα, μπροστά του το δράμα των ανθρώπων που αφήσαν τα σπίτια και αναζητούν την τύχη τους παλεύοντας με τις λάσπες της Ειδομένης και με τον παγωμένο Κιλκισιάτικο αέρα.

Τους βλέπει και η ψυχή του καίγεται. Στ’ αυτιά του έρχονται πάλι τα λόγια του παππού του:

«Παιδί μου Αλέξανδρε, η προσφυγιά είναι συμφορά. Είναι κατάρα. Τον πρόσφυγα να τον λυπάσαι και αν μπορείς να απλώνεις το χέρι σου σ’ αυτόν. Εκκλησιά χτίζεις όταν τον βγάλεις από τη λάσπη της απελπισίας του».

Οι αναμνήσεις ξυπνούν στον Αλέξανδρο αισθήματα ευσπλαχνίας. Βλέπει το δράμα των προσφύγων στα λασπόνερα της Ειδομένης. Δεν θα μείνει στον ανώφελο οίκτο και τα περιττά λόγια.

Σμίγει τα βήματά του με τα βήματα του διπλανού του και χώνεται και αυτός στις λάσπες. Ψάχνει και ξέρει τι ακριβώς ψάχνει. Σε ένα πλημμυρισμένο αντίσκηνο, τσούρμο τα παιδιά, αναζητούν λίγο στεγνό χώμα για να αποθέσουν το ταλαιπωρημένο τους κορμί.

Χωρίς δισταγμό, χωρίς αμφιταλάντευση παίρνει την απόφασή του:

«Ελάτε! Όσοι και αν είστε, μικροί μεγάλοι, ελάτε! Στο σπίτι μου υπάρχει στεγνό χώμα για να ξαπλώσετε. Και ζεστό φαγητό υπάρχει. Και αγάπη».

Αυτός μπροστά με τα παιδιά και πίσω οι γονείς, ξαφνιασμένοι και διστακτικοί. Διμοιρία ολόκληρη, πορεία προς το χωριό. Στο διπλανό πευκοχώρι.

Δεν θα σε κουράσω με αυτά που επακολούθησαν αγαπητέ αναγνώστη. Θα σου θυμίσω απλώς εκείνα που ήδη γνωρίζεις: Την άφιξη στο χωριό, το χαμόγελο της ελληνίδας οικοδέσποινας, το ζεστό λουτρό, τα πιάτα στο τραπέζι, ο ύπνος στα στρωσίδια του φιλόξενου σπιτιού.

«Έκανα το αυτονόητο. Τίμησα την μνήμη των προγόνων μου» λέει στους δημοσιογράφους που κατέφθασαν. Δεν θέλει να πει τίποτε άλλο.

Εκείνοι όμως επιμένουν: Δύο λόγια στο μικρόφωνο Αλέξανδρε. Το ξέρεις πως οι πράξεις σου ξάφνιασαν την Ευρώπη; Πρώτο θέμα! Η πατρίδα μας είναι περήφανη για σένα. Δύο λόγια μόνο».

Όμως εκείνος δεν είναι υπερήφανος για την πατρίδα του. Και αν μιλούσε θα έλεγε πως η πατρίδα αυτή τον υποχρέωσε να μαζεύει επί δύο ημέρες τις υπογραφές των υπευθύνων για να του επιτραπεί να φιλοξενήσει τους ξένους.

Για να μπορέσει να κάνει την πατρίδα του υπερήφανη για τα παιδιά της.

Ο.Σ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Στην καθαίρεση του ευρωβουλευτή πλέον Φρέντι Μπελέρη...

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη χθες νέος πρόεδρος του...

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελληνίων 2024

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των...

Το Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην...

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια μικρή κολόνα για να μπορεί κάποιος να δέσει το...

Σχολίασαν στο Facebook  …για την εκτός λειτουργίας φωτεινή πινακίδα στην οδό Θεσσαλονίκης

Σχολίασαν στο Facebook …για την εκτός λειτουργίας...

Ο γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της τεχνολογίας...

ΜεΜιαΜατια  Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βερροίας.

ΜεΜιαΜατια Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του...

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...