Μετά από αρκετές δεκαετίες ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας ξαναζωντάνεψε και επανήλθε στην ενεργό δράση με νέο Δ.Σ. από νέους ανθρώπους με διάθεση και νέους στόχους. Ωστόσο στα θέματα της ατζέντας τους έθεσαν και μια πρόταση που η ιδέα της έρχεται από τη δεκαετία του 1950 (Φεστιβάλ Παραγωγών Βέροιας από τον τότε ΤΟΒ) και με την επαναλειτουργία του ο Όμιλος την επαναφέρει σε πιο εξελιγμένη μορφή. Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας που θα γίνει από τις 27-29 Μαΐου με κορωνίδα το διεθνές συνέδριο για το ροδάκινο με διακεκριμένους ομιλητές.
Για το φεστιβάλ έδωσαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου ο Ζήσης Χρ. Πατσίκας εκ μέρους του ΤΟΒ και ο Νίκος Ουσουλτζόγλου εκ μέρους του Επιμελητηρίου υπό την αιγίδα του οποίου, μαζί με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τελεί η διοργάνωση. Παρούσα ήταν και το μέλος του Δ.Σ. του ΤΟΒ Γιάννα Πιλιτσίδου.
Ο κ. Ουσουλτζόγλου ζήτησε την συμπαράσταση όλων των Βεροιέων – και όχι μόνο – για την επιτυχία του εγχειρήματος και ο Ζ. Πατσίκας έδωσε το πρώτο στίγμα του 1ου Φεστιβάλ Ροδακίνου και τι θα περιλαμβάνει αυτό. Όπως ανέφερε:
«Με την πολύτιμη συνεργασία της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και του Χρήστου Γιαννακάκη, καταλήξαμε ότι για να δώσουμε υπόσταση στο Φεστιβάλ πρέπει να καθιερώσουμε ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο. Για την ιστορία του Περπινιάν, πώς ξεκίνησε και πού έφτασε, μπορεί να σας πει ο κος Γιαννακάκης.
Το 1ο διεθνές συνέδριο για το Ροδάκινο θα γίνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου. Θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του φρούτου. Από την καλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροτασία, μέχρι την μεταποίηση, την εμπορία, τις εξαγωγές αλλά και το μέλλον της ροδακινοπαραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς από τους διακεκριμένους εισηγητές, τους καθηγητές της γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνος, Βασιλακάκης, Καραογλανίδης, Κωβαίος, Μολασιώτης.
Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε τον καθηγητή της γεωπονικής σχολής του πολυτεχνείου της Ανγκόνα και διευθυντή του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης, τον κ. Ντάβιντε Νέρι. Το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης θεωρείται από τους ειδικούς ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, κυρίως στα πυρηνόκαρπα οπότε σαφώς θα πρόκειται για μια εισήγηση με τεράστιο ενδιαφέρον.
Επίσης, θα έχουμε καλεσμένο από την Τουρκία, εκπρόσωπο των εκεί παραγωγικών φορέων καθώς η γειτονική χώρα έχει μπει πολύ δυνατά στην ροδακινοπαραγωγή οπότε σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και για να μάθουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός, η παρουσία του Τούρκου επιτρέψτε μου, θα ιντριγκάρει τους συμμετέχοντες.
Επίσης θα παραβρεθούν καλεσμένοι από τις αραβικές χώρες, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά για το ελληνικό ροδάκινο, καθώς και ένας ομιλητής από ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Όπως καταλαβαίνετε τα Συνέδριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Δεύτερη εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Σάββατο 28 Μαΐου το πρωί θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, φυσικά με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή του και την διατροφική του αξία. Τα εργαστήρια θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους της βιβλιοθήκης, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι διοργανώνει εκπληκτικές δραστηριότητες για παιδιά.
Και τέλος, Φεστιβάλ Ροδάκινου χωρίς ροδάκινο δεν γίνεται… Την Κυριακή 29 Μαΐου στο πάρκο Εληάς, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας. Το concept είναι το λεγόμενο pop-up-kitchen δηλαδή θα στηθεί μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο. Καλεσμένος σεφ θα είναι ο πολύ καταξιωμένος στον χώρο της εστίασης και γνωστός από την τηλεόραση, Άρης Τσανακλίδης, ο οποίος θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα. Αυτές τις συνταγές σκοπεύουμε να τις προωθήσουμε και στα τοπικά εστιατόρια για να εμπλουτίσουν το μενού τους, δίνοντας επιτέλους και έναν τοπικό χαρακτήρα στα πιάτα που προσφέρουν.
Θα γίνει παράλληλα και διαγωνισμός μαγειρικής, όπου νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο και θα διαγωνιστούν για μερικά συμβολικά δώρα. Αν και το ζητούμενο είναι κυρίως να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να μαγειρέψει με ροδάκινο να μάθουμε νέες και να θυμηθούμε παλιές συνταγές.
Θα διανεμηθούν φυσικά και κάποιες ποσότητες προϊόντος, το τονίζω συμβολικές, έχουμε ετοιμάσει μια καλαίσθητη συσκευασία με λίγα ροδάκινα μέσα καθώς και κομπόστα. Γιατί στόχος είναι να διαφημίσουμε το ροδάκινο. Γι’ αυτό και ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν έχουμε προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουμε τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας».
Κλείνοντας αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης, αυτό των χορηγών, τους οποίους ονομάτησε ευχαριστώντας τον καθένα χωριστά και όλους μαζί για τη στήριξη και τη βοήθειά τους και οι οποίοι είναι:
• YARA λιπάσματα
• BAYER φυτοφάρμακα
• NOVACERT
• TASTY FRUIT
• ALEXANDER
• ΑΛΜΜΕ
• VENUS
• VITRO
• ANALYSIS
• ΕΥΡΩΦΑΡΜ
• GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
• BIKAS
• ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανά εκδήλωση, ο ΤΟΒ θα ενημερώνει αναλυτικά τους πολίτες κάνοντας την πόλη κοινωνό αυτού του πρώτου μεγάλου φεστιβάλ για το τοπικό μας προϊόν.
Σοφία Γκαγκούση