Την ανάγκη «στις 17 και 18 Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να λέει πού θα μετεγκατασταθούν και πώς οι 160.000 πρόσφυγες» στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα, με κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενο από τους βουλευτές Σερρών Μιχάλη Τζελέπη και Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη.
«Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός αυτή τη στιγμή των προσφύγων και να υπάρξει απεγκλωβισμός από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ντροπή όσα συμβαίνουν σήμερα στο προσφυγικό.
«Είναι ντροπή για ό,τι έχουμε ονειρευτεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και για την Ελλάδα. Οι αξίες του ανθρωπισμού, πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή τίθενται σε δοκιμασία. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ντροπή να συζητούμε για ώρες στα σαλόνια για να βρεθεί λύση και αυτή τη στιγμή να μην ξέρουν οι πρόσφυγες αν θα επιζήσουν την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για επιμερισμό των προσφύγων, των 160.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τη μέθοδο της μετεγκατάστασης, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά καλύτερες και πιο οργανωμένες απ’ ό,τι στην Ειδομένη και προσέθεσε: «Εδώ είμαστε στα σύνορα και ο κόσμος θέλει να φύγει, ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο, και εδώ θα πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα συνολικά. Δεν μπορεί να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».
Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει και δεν κάνει είναι ο καλύτερος συντονισμός της κατάστασης για όσο καιρό βρίσκονται εδώ πέρα. Δυστυχώς, αυτό το οποίο διαπίστωσα και με τις συναντήσεις με τον δήμαρχο, αλλά και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν το έχει κάνει, δυστυχώς, και είναι πραγματικά κρίμα -γιατί είναι μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς- να βλέπουμε αυτές τις σκηνές σήμερα στην Ειδομένη».