Χαρταετοί. Ένα διαχρονικό και παγκόσμιο… γεγονός

Χαρταετοί. Ένα διαχρονικό και παγκόσμιο… γεγονός

Το πέταγμα του χαρταετού στις μέρες μας είναι έθιμο συνδεδεμένο με τα «Κούλουμα» - εκδρομή στην εξοχή – για την ανεπίσημη υποδοχή της Άνοιξης (επίσημα και επιστημονικά αυτή γίνεται την 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία).

Σε παλιότερες εποχές το πέταγμα του χαρταετού ήταν η πιο χαρούμενη και φυσική απασχόληση των παιδιών τούτη την εποχή αλλά και η ανταμοιβή της δεξιότητας κάποιων παιδιών αφού ο χαρταετός ήταν προσωπικό δημιούργημα με ελαφρά ξυλάκια ή καλάμια και λεπτό ειδικό χαρτί.

Οι πιο δεξιοτέχνες έφτιαχναν χαρταετούς πολύχρωμους και με διάφορα σχήματα (ρόμβου, εξάγωνου, σαΐτες κ.ά.).

Όλες οι παλιές μαρτυρίες όσο και οι δικές μας θύμησες μας λένε πως το παιχνίδι του χαρταετού ήταν μια παιδική διασκέδαση την περίοδο της Άνοιξης, άσχετη από γιορτές. Έτσι θυμούνται οι Σμυρνιοί τα «Τσερκένια», οι Κωνσταντινοπολίτες τους «Ουτσουρμάδες», οι Πόντιοι τα «Πουλία, οι Θρακιώτες τα «Πετάκια», οι Επτανήσιοι τον μεγάλο «Φίσουνα» και οι Ντόπιοι τον «αετό», την «ψαλίδα», το «άστρο» και το «φωτοστέφανο».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής της Λαογραφίας Δ. Λουκάκος το ίδιο γίνεται και σήμερα ακόμη και σε άλλες χώρες. Τα παιδιά των Άγγλων και τα Αμερικανάκια αμολούν τους Kites (άγρια πουλιά), οι Ιταλοί τους aquiloni (αετούς), οι Γάλλοι τους certs volants (πετούμενο ελάφι), οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τους cometas (κομήτες) και οι Γερμανοί τους Drachen (δράκοντες).

Το πέταγμα των αετών βέβαια στους Ασιατικούς λαούς από τα πολύ παλιά χρόνια έχει πάρει τη σημασία μαγικής και θρησκευτικής ενέργειας. Θεωρείται ότι οι χαρταετοί είναι επινόηση των Ανατολικών λαών (Κινέζων, Ιαπώνων, Κορεατών κ.ά.) και πρώτοι αυτοί έδωσαν ζώσες μορφές (ψάρια, πουλιά, δράκοντες, δαίμονες).

Άλλοι έδεναν στις ουρές των χαρταετών (πάνω σε μικρό χαρτί) τις αρρώστιες και τις συμφορές και τις άφηναν να φύγουν μακριά, άλλοι έστελναν προς τα επάνω τις ευχές και τις επιθυμίες και άλλοι πάλι σήκωναν ομαδικά τους αετούς σαν προσευχή στον ουρανό και έψελναν ύμνους.

Αλλά και η ελληνική αρχαιότητα δεν έλειψε από την πρωτοβουλία της αεροτεχνικής αυτής του χαρταετού. Βέβαια χρειαζόταν χαρτί και μάλιστα πολύ λεπτό χαρτί το οποίο δεν είχαν τότε στη διάθεσή τους γι’ αυτό μέχρι το μεσαίωνα θα πρέπει τα πειράματα ή τα παιχνίδια των αρχαίων να γίνονταν με πανί, όπως το ήξεραν από τα πλοία.

Σαφείς ειδήσεις για την παρουσία του χαρταετού στα νεότερα χρόνια έχουμε μια γερμανική του 1450 και μια ισπανική του 1606. Το 1752 ως γνωστό ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στην Αμερική διαπίστωσε με τεχνητό αετό, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε χαρταετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Όποιος δεν έπαιξε ποτέ με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά.

Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του σπάγκου δεν κατάλαβε τη δύναμη του αέρα.

Γι’ αυτό σας προτείνω να κοιτάτε ψηλά αλλά και μπροστά και σας εύχομαι καλοκαιρία και «καλό πέταγμα».

Μάκης Δημητράκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Στην καθαίρεση του ευρωβουλευτή πλέον Φρέντι Μπελέρη...

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη χθες νέος πρόεδρος του...

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελληνίων 2024

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των...

Το Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην...

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια μικρή κολόνα για να μπορεί κάποιος να δέσει το...

Σχολίασαν στο Facebook  …για την εκτός λειτουργίας φωτεινή πινακίδα στην οδό Θεσσαλονίκης

Σχολίασαν στο Facebook …για την εκτός λειτουργίας...

Ο γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της τεχνολογίας...

ΜεΜιαΜατια  Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βερροίας.

ΜεΜιαΜατια Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του...

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...