«Το παντού στην Ελλάδα περιλαμβάνει και εμάς» τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, ενημερώνοντας το Σώμα για την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση των 38 δήμων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με θέμα το προσφυγικό, όπου, όπως τόνισε, οι τοποθετήσεις που ξεχώρισαν ήταν το κύριο αίτημα δύο δημάρχων που ‘καίγονται’ για το θέμα, στους δήμους Παιονίας και Κιλκίς, για ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.
Για «υποτιθέμενη υποχρέωση της χώρας» έκανε λόγο ο κ. Παπαγιάννης.
Έκθεση με τις δυνατότητες φιλοξενίας μικρής διάρκειας των προσφύγων στον δήμο Βέροιας ζήτησε ο κ. Μπέκης.
Χώρους υποδοχής με εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όσους και όσο μείνουν πρότεινε ο κ. Μαρκούλης.
Να συζητηθεί ως έκτακτο το θέμα του προσφυγικού ζήτησε η ΛΑΣ.
«Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κατάλληλο χώρο. Αν έχει η πολιτεία πρόταση, εμείς θα ζητήσουμε υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, υγειονομική περίθαλψη, σίτιση και υποτυπώδη φύλαξη», απάντησε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Βέροιας.
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ομόθυμη θέση για τη μεταστέγαση του μουσικού σχολείου στις εγκαταστάσεις του πρώην πανεπιστημιακού τμήματος στις Βαρβάρες, αλλά και την ανέγερση του νέου σχολείου στο Ταγαροχώρι, έλαβε στη συνεδρίαση της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Ο δήμαρχος εξουσιοδοτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να μεταφέρει στις αρμόδιες αρχές την ομόθυμη θέση του σώματος.
Το θέμα συζητήθηκε στο σώμα μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και της ΕΛΜΕ Ημαθίας, που ζήτησαν με έγγραφό τους (ολόκληρο το κείμενο στο τέλος του ρεπορτάζ) να μάθουν τις προθέσεις του δήμου για τη δημιουργία του μουσικού σχολείου στο Ταγαροχώρι, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό.
Μιλώντας επί του θέματος η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου Δέσποινα Παρίση (αφού ευχαρίστησε καταρχήν τη δημοτική αρχή, ειδικά τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Παιδείας και Οικονομικών, που ξεπέρασαν το πρόβλημα σίτισης των μαθητών από την αρχή του σχολικού έτους), εστίασε στη μεγάλη ανάγκη για τη μεταστέγαση του σχολείου. Η κ. Παρίση μεταξύ άλλων είπε ότι ποτέ στα επτά χρόνια λειτουργίας του σχολείου δεν καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις φοίτησης των μαθητών, ότι πλέον οι υποδομές στον σημερινό σχολικό συγκρότημα δίπλα στο μπάσκετ δεν επαρκούν και ότι η διδασκαλία εκεί είναι ανέφικτη. Τόνισε ότι αν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος θα γίνονταν πάρα πολλά πράγματα σε επίπεδο εκδηλώσεων από το σχολείο, συμπληρώνοντας ότι ο χώρος του σχολείου στο πρώην πανεπιστήμιο διεκδικείται από την αρχαιολογία, που ζητά τη χρήση των ισόγειων χώρου του.
Προσωρινή λύση από τον Σεπτέμβρη με μεταφορά στο κτίριο της Αγίας Βαρβάρας και μετά προσπάθεια για το νέο σχολείο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος.
Δήμαρχος: Σε σταθερή τροχιά
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης εστίασε με τη σειρά του στο πρόβλημα της αρχαιολογίας. «Δεν θα είχαμε αντίρρηση στη συνύπαρξη αν επαρκούσε ο χώρος. Σκεφτήκαμε να παραχωρήσουμε στην αρχαιολογία το κτίριο όπου υπήρχε το κέντρο δια βίου μάθησης. Ο δήμος προχωρά σε κάθε ενέργεια. Είμαστε σε σταθερή τροχιά από την αρχή που το υποσχεθήκαμε» σημείωσε ο δήμαρχος.
«Κόσμημα το κτίριο διά βίου μάθησης που με πόνο ψυχής προσφέρουμε στην αρχαιολογία, αγνοώ γιατί δεν το θέλει η αρχαιολογία. Πρέπει να πειστεί η κ. Κοταρίδη για να προχωρήσουμε» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Καμπουρίδης ενημέρωσε για τις ανάγκες ενός μουσικού σχολείου σε υποδομές, που δεν καλύπτονται στον σημερινό χώρο ούτε στον προσωρινό στις Βαρβάρες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων ως εξής:
Καραπαναγιωτίδης: Δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών η αρχαιολογία. Να διεκδικήσουμε δυναμικά τον χώρο στις Βαρβάρες που ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας. Στη διάθεσή σας να βοηθήσω.
Μπέκης: Τροχόσπιτο το μουσικό σχολείο από την αρχή που ιδρύθηκε. Τείνει να γίνει κράτος εν κράτει η κ. Κοταρίδου. Τώρα έγινε αρχαιολογικός χώρος; Όταν πήγε το πανεπιστήμιο δεν ήταν; Διαφωνώ με την προσφορά του δήμου προς την αρχαιολογία. Πάλι εκπαιδευτήριο δίνετε.
Μαρκούλης: Δεν έχει προβλεφθεί δαπάνη ανέγερσης σχολείου για το 2016. Είναι κοροϊδία και αβελτηρία από την πλευρά του δήμου. Είμαστε υπέρ του αιτήματος του μουσικού σχολείου.
Μελιόπουλος: Λύση μέσα από διεκδικήσεις, όπως όλα τα μουσικά σχολεία στην Ελλάδα. Έχει ευθύνες η αρχαιολογία, αλλά αποτελεί και μια βολική δικαιολογία για τη διοίκηση του δήμου.
Μαυροκεφαλίδης: Στη βάση της προσωρινότητας η όποια απόφαση για τις Βαρβάρες. Πρέπει να στοχεύουμε κάποια στιγμή για το μεγάλο σχολείο που πρέπει να γίνει. 2,2 εκατ. χωρίς τις εργατοώρες δαπάνησε ο δήμος για το πανεπιστημιακό τμήμα. Μας ανήκει ο χώρος και πρέπει να περιέλθει στον δήμο. Το σχολείο θα προσδώσει στη Βέροια και την Ημαθία εκπαιδευτική και πολιτισμική υπεραξία.
Λαζαρίδης: Αρωγός ο δήμος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως με το νέο μουσείο των Αιγών. Να συγκεράσουμε τις απαιτήσεις μας για το σχολείο δίνοντας τον χώρο στο πρώην κέντρο δια βίου μάθησης.
Πατσίκας: Να συγκεραστούν οι απόψεις. Ως plan b να εξεταστούν και άλλες περιπτώσεις σχολικών κτιρίων για προσωρινή λύση, θα μπλέξουμε με την αρχαιολογία.
Γουλτίδης: Μια περιφερειακή υπάλληλος είναι η κ. Κοταρίδη. Με υπουργό να συνομιλήσει ο δήμαρχος με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μαζί με τους τοπικούς βουλευτές.
Σιδηρόπουλος: Δεν μπορούμε να βάλουμε λεφτά στο τοπικό πρόγραμμα γιατί δεν έχουμε την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.
H επιστολή των αιτούντων
για το μουσικό σχολείο
Όπως είναι ήδη γνωστό το Μουσικό σχολείο Βέροιας ξεκίνησε την λειτουργία του 7 χρόνια πριν στις εγκαταστάσεις του Ταγαροχωρίου, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα όπως οι αίθουσες για την μουσική παιδεία, οι καθηγητές, οι τουαλέτες, κ.α.
Κατά τη Σχολική Χρονιά 11-12 μεταφερθήκαμε στην φυσική μας έδρα, στο Σχολικό συγκρότημα δίπλα από το Μπάσκετ.
Οι αιτήσεις των μαθητών για εισαγωγή στο σχολείο μας ήταν :
Για την Σχολική Χρονιά 12-13 οι αιτήσεις ήταν 30 πέρασαν όλοι πήραμε 24
Για την Σχολική Χρονιά 13-14 οι αιτήσεις ήταν 30 πέρασαν όλοι πήραμε 24
Για την Σχολική Χρονιά 14-15 οι αιτήσεις ήταν 47 πέρασαν 40 πήραμε 24
Για την Σχολική Χρονιά 15-16 οι αιτήσεις ήταν 48 πέρασαν 44 πήραμε 24
Όπως καταλαβαίνετε, κάθε χρόνο οι αιτήσεις για την φοίτηση των μαθητών στο Σχολείο ξεπερνούν σε αριθμό ακόμη και το επιτρεπτό όριο των δύο τμημάτων, και κατά συνέπεια, με αίτιο τον περιορισμό του χώρου, (ο οποίος επίσης, δεν ενδείκνυται για την λειτουργία Μουσικού Σχολείου, ούτε από την υποδομή του, ούτε από τις αίθουσες που διαθέτει) καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής του συνόλου των αιτούντων μαθητών στο 1ο έτος του Μουσικού σχολείου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αναγκαστικά ένα μόνο τμήμα ανά έτος, και να χάνονται από την πόλη της Βέροιας πολύτιμες μουσικές μαθητικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην τοπική οικονομία, μέσα από εκδηλώσεις, τουριστικές προβολές και άλλες δράσεις. Επίσης από την επόμενη χρονιά όπου και όλα τα τμήματα πλέον θα είναι πάνω από 24 άτομα, η διδασκαλία στον υφιστάμενο χώρο θα είναι ανέφικτη. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία ενός μοναδικού μουσικού τμήματος ανά έτος προσβάλει τον Δήμο της Βέροιας με τέτοια πολιτισμική κληρονομιά όταν σε μικρότερους Δήμους σε όλη την χώρα λειτουργούν πολλαπλάσια τμήματα, όπως π.χ. στον Δήμο Πτολεμαΐδας, στον Δήμο Σιάτιστας και αλλού. Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω στοιχεία, ερωτάται το εξής:
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Βεροίας για την προσωρινή μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου στις εγκαταστάσεις του «Πανεπιστημίου» στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρα, και πότε υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί αυτή;
Από την μετεγκατάσταση στο χώρο του Μπάσκετ και μετά, έγιναν ενέργειες από τον σύλλογο μας, τον σύλλογο καθηγητών κλπ ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Σχολείου στο Ταγαροχώρι, όπου παρεμπιπτόντως, έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο για την ανέγερση του Σχολείου αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Γνωρίζουμε ότι η νέα Δημοτική αρχή είναι στο πλευρό μας για την ανέγερση του Σχολείου, αλλά δυστυχώς οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας μας κρατούν ακόμα σε σχέδια επί χάρτου.
Ο σύλλογός μας είχε συναντήσεις με όλους τους φορείς τόσο για το θέμα της μετεγκατάστασης όσο και με το θέμα της ανέγερσης του νέου Μ.Σ.
Όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζετε στο γεγονός ότι κωλυσιεργούν οι υπηρεσίες στην έκδοση των απαραίτητων αδειών.
Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι ενέργειές μας με αυτές των τοπικών φορέων αλλά και του Δήμου Βέροιας, πρώτον για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μετεγκατάσταση του σχολείου και δεύτερον για την ανέγερση του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
1. Τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος Βέροιας για την δημιουργία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο Ταγαροχώρι εφόσον ο χώρος ήδη υπάρχει και έχει παραχωρηθεί για τη δημιουργία του.
2. Τι ενέργειες θα κάνετε περαιτέρω ώστε να αναδειχτεί το θέμα πανελλαδικά;