Κραυγή αγωνίας από το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας για τη συνεχιζόμενη αισθητή μείωση του τζίρου των καταστημάτων στη διάρκεια των εκπτώσεων, που σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που καταγράφεται στο νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, δεν επιτρέπουν θετικές σκέψεις για το μέλλον του εμπορικού κόσμου. Αγωνία, προβληματισμό αλλά και επιθετικές προτάσεις κατάθεσαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας του συλλόγου, με αφορμή το τέλος της περιόδου των εκπτώσεων.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κ.κ. Τσιπουρίδου, Πετρακοπούλου και Σγούρου ήταν αφοπλιστικά: Μείωση τζίρου στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις από 15 ως και 30% αναλόγως τον κλάδο, την ίδια ώρα που τα μαγαζιά που κλείνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που ανοίγουν, με μεγάλο το ποσοστό κλεισμένων μαγαζιών που άνοιξαν μόλις προ πενταετίας!
Τα επίσημα στοιχεία αρκούντως ανησυχητικά:
-Το 2015 έκλεισαν 132 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 98.
-Το α΄ δίμηνο του 2016 (μέχρι 3/3) έκλεισαν 25 καταστήματα, έναντι 19 του α΄ διμήνου του 2015.
-Το α΄ δίμηνο του 2016 άνοιξαν 12 καταστήματα (κυρίως στον τομέα του φαγητού -σάντουιτς, τυρόπιτες κ.λπ.), έναντι 20 του α΄ διμήνου του 2016.
Να στηριχθεί η τοπική Αγορά
Οι τρεις κυρίες του Εμπορικού Συλλόγου εξέπεμψαν SOS για την τοπική αγορά υπό τις παρούσες συνήθειες και συνθήκες, αλλά και υπό την υπερβολική φορολόγηση που καταγράφεται στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο (ακόμη και τα μηχανάκια POS φέρνουν επιβάρυνση 1,5-2%). Ζήτησαν δε με μία φωνή στήριξη της τοπικής αγοράς από τον κόσμο της πόλης και του Δήμου Βέροιας, σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αλλά και στήριξη από τη δημοτική αρχή ώστε να γίνει πιο ελκυστική η πόλη και η αγορά της.
“Έχουμε μια πανέμορφη, προσιτή, πλούσια και με ποιοτικά προϊόντα αγορά. Δεν υπάρχει λόγος για τον κόσμο να επιλέγει μεγαλύτερες αγορές και πολυεθνικές εταιρείες. Πρέπει να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που αναπτύχθηκε τόσα χρόνια τώρα μεταξύ μας. Τα χρήματα σ’ αυτή την κρίση πρέπει να μείνουν στον τόπο τους, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μέχρι να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης ως χώρα” σημείωσαν, διερωτώμενες πώς θα ήταν άραγε μια πόλη χωρίς αγορά, ένας έρημος πεζόδρομος χωρίς σημείο αναφοράς. “Εκεί οδηγούμαστε δυστυχώς αν ο κόσμος συνεχίζει να επιλέγει τα πολυκαταστήματα”, τόνισαν οι κ.κ. Τσιπουρίδου, Πετρακοπούλου και Σγούρου.
Πληγή αλλά και ευκαιρία τα e-shop
Αναφερόμενες ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που και αυτό επιτείνει την κρίση για κάποιους κλάδους, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γ. γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου το χαρακτήρισαν “πληγή”, αλλά και ευκαιρία για κάποιους κλάδους, ειδικά μετά την απόφαση της ΕΣΕΕ να παρέχει δωρεάν λογισμικό στους εμπόρους για δημιουργία e-shop.
Το ακατάσχετο για τα POS
Για τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα είναι συνδεδεμένοι με το τερματικό μηχάνημα POS, για την οποία δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενημέρωσε επίσης το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου. Τη θέσπιση δηλαδή ακατάσχετου λογαριασμού που πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, με σκοπό τη διαφύλαξη της ρευστότητας των εταιρειών προκειμένου να καλύπτουν τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις ποσών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων ή των τραπεζών.