Πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη, χαρακτηρίζει την κατάσταση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων τονίζοντας ότι εδώ και ένα χρόνο οι συνοριοφύλακες είχαν επισημάνει τις εξελίξεις αλλά η Πολιτική ηγεσία δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες τους. Σήμερα εν’ όψει της ανάγκης μιας σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρισης καλούν τους συναδέλφους τους, αρμόδιους για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών να επιδείξουν ιδιαίτερη ευθύνη και να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην δύσκολη αυτή πρόκληση.
Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο βεροιώτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, κ. Παναγιώτης Χαρέλας, που υπηρετεί στην Ημαθία.
“Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε τοποθετηθεί οι συνοριακοί φύλακες απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, όταν αντιληφθήκαμε ότι κάτι αλλάζει, κάτι διαφοροποιείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Παρόλα αυτά όμως, μάλλον φωνάζαμε αδίκως, διότι δεν μας άκουσε κανείς. Σήμερα ερχόμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση, αφού έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα χειροτερέψει”.
-Ποια είναι η εικόνα σήμερα;
Οι εισροές από τα νησιά συνεχίζονται κανονικά τόσο από πρόσφυγες όσο και από παράτυπους μετανάστες, γίνεται η καταγραφή τους εκεί και με πιο αραιή συχνότητα μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μην συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός στην Ειδομένη. Γίνονται «αυτοσχέδια» hot spots σε διάφορα σημεία της χώρας και σιγά-σιγά αυτές οι ροές θα μεταφερθούν μέχρι τα σύνορα. Η ανησυχία η δική μας είναι το πώς θα διαχειριστεί, η Αστυνομία κυρίως, όλον αυτό τον όγκο των χιλιάδων ανθρώπων που θα περιμένουν στα σύνορα και η οργή τους κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει. Αυτό είναι που φοβόμαστε σήμερα, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων.
-Οι συνοριοφύλακες πώς συμβάλουν σ’ αυτό το θέμα;
Κατ’ αρχήν να σας πω ότι η Ημαθία στέλνει από το καλοκαίρι και μετά, συνεχώς συναδέλφους που είναι εξειδικευμένοι πάνω στη διαχείριση και ταυτοποίηση μεταναστών στα νησιά. Εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο σημείο, την Κω, όπου κάθε μήνα συνοριοφύλακες από την Ημαθία φεύγουν στο νησί για την ταυτοποίηση ενώ ξεκινάει (από χθες) και μία ενισχυτική αποστολή στην Ειδομένη για την εκεί καταγραφή, ταυτοποίηση και λήψη αποτυπωμάτων. Αυτό δηλαδή που είναι το αντικείμενό μας.
-Αναφέρεστε σε ανακοίνωσή σας ότι η παρούσα κατάσταση είναι μόνο η αρχή… Τί άλλο περιμένετε;
Νομίζω ότι αυτό το επιβεβαιώνει και ο κ. Μουζάλας που ανέφερε ότι οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα θα φτάσουν τις 70.000. Αν αντιληφθούμε ότι σήμερα έχουμε 20.000, τότε είναι μόνο η αρχή σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού.
-Καλείτε τις ενώσεις και τα μέλη σας να επιδείξουν ιδιαίτερη ευθύνη και να ανταποκριθούν, ο καθένας από τη θέση του, στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Με δεδομένο ωστόσο τον μειωμένο τα τελευταία χρόνια αριθμό των συνοριοφυλάκων, πώς ανταπεξέρχεστε στις ανάγκες;
Είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι, από τα κενά της Πολιτείας που δεν προχώρησε σε προσλήψεις τόσα χρόνια για εξειδικευμένο, στη διαχείριση μεταναστών, προσωπικό. Σαφέστατα και δεν φτάνουμε. Ενισχύουμε τα νησιά, τον Έβρο, την Ειδομένη και προσπαθούμε να καλύψουμε και τις ανάγκες της Ημαθίας. Οι συνάδελφοί μας με το που έρχονται από την Κω, την επόμενη ημέρα φεύγουν για Ειδομένη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Στην Ημαθία ήμασταν 120 συνοριοφύλακες. Αυτή τη στιγμή ούτε οι 30 δεν ασχολούνται με τη μετανάστευση στο Νομό και έχουν ευθύνη σ’ αυτό οι Αστυνομικές Διευθύνσεις.
-Μιλάμε για πρόσφυγες και για παράτυπους μετανάστες… Υπάρχει πρόβλημα στον διαχωρισμό τους;
Είχαμε επισημάνει το ζήτημα και είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στο διαχωρισμό του πρόσφυγα από τον μετανάστη. Η Ευρώπη δεν θέλει τον παράνομο μετανάστη, τον Σύριο τον δέχεται. Αλλά όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει μόνο τους Σύρους να προχωρήσουν και να κινήσει τις διαδικασίες επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους, δεν φταίει η Ευρώπη… Εμείς είμαστε μια χώρα διέλευσης και όλοι αυτοί θα μας μείνουν εδώ εάν κλείσουν τα σύνορα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ευρωπαίους είναι οι λαθρομετανάστες.
-Σε τί ποσοστό είναι οι μετανάστες σε σχέση με τους πρόσφυγες;
Είναι μισοί-μισοί και σας το λέω με βεβαιότητα. Οι μισοί είναι πρόσφυγες με περισσότερους τους Σύρους και οι άλλοι μισοί είναι παράτυποι μετανάστες από 77 χώρες και κυρίως από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Ιράκ αλλά και Κολομβία από όπου καταφθάνουν μέσω Τουρκίας. Από την καταγραφή γνωρίζουμε τί είναι ο καθένας. Από κει και πέρα ελάχιστοι επαναπροωθούνται… Αν όμως συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα είναι καταστροφική για τη χώρα μας.
Σοφία Γκαγκούση