Και νέες αυξήσεις στην τελική τιμή των φαρμάκων, που πληρώνουν οι καταναλωτές-ασφαλισμένοι των ταμείων, αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, με την συνεχή μείωση των «τιμών αναφοράς» των σκευασμάτων, που αποφασίζει ο ΕΟΠΥΥ και αναρτώνται αυτόματα, κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ιατρών, στην ΗΔΙΚΑ! Σε ρεπορτάζ που κάναμε, με απόγνωση φαρμακοποιός μας περιέγραψε φάρμακο που έχει λιανική τιμή 24 ευρώ και πλέον η τιμή αναφοράς του ΕΟΠΥΥ είναι 7 ευρώ, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί, πέραν της συμμετοχής του 25% και άλλα 14 ευρώ το σκεύασμα! «Η κατάσταση ακόμη και σε εφημερίες είναι δραματική. Έρχονται άτομα που διαμαρτύρονται για τα 2 ευρώ που κοστίζει ένα παυσίπονο και ζητάνε κάτι φθηνότερο, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Ασθενής που υπέφερε από τα μάτια του, μόλις άκουσε την τιμή του κολλυρίου που του έγραψε οφθαλμίατρος, το άφησε και έφυγε» μας τόνισε η ίδια.
Μετά δε την κατάρρευση της νοσοκομειακής, δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με τα τεράστια κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, οι ασφαλισμένοι και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν ανάγκη καθημερινής αγωγής για τις παθήσεις τους, οδηγούνται στο να μην λαμβάνουν, λόγω κόστους, τα φάρμακα τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Οι τιμές αναφοράς φυσικά δεν ισχύουν μόνο για τα πρωτότυπα σκευάσματα, αλλά και για τα γενόσημα τους, ενώ ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα, έχουν το κόστος της μηνιαίας φαρμακευτικής επιβάρυνσης τους να υπερδιπλασιάζεται!
Και δεν μένει μόνο στα φάρμακα ο ΕΟΠΥΥ... Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη μετακυλίεται μεγάλο μέρος του κόστους αιματολογικών και άλλων εξετάσεων στους ασφαλισμένους, η συμμετοχή των οποίων υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου, ενώ μέχρι πρότινος η συμμετοχή υπολογιζόταν στο 15% της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων που είναι χαμηλότερη του κρατικού τιμολογίου. “Πριν από 2-2,5 χρόνια ο τότε υπουργός Υγείας ανέβασε την συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακά τους, νομοθετώντας την ασφαλιστική τιμή και ενώ οι τιμές των φαρμάκων είχαν πέσει, ο κόσμος πλήρωνε μεγαλύτερη συμμετοχή. Το ίδιο γίνεται και τώρα με την υπουργική απόφαση Πολάκη όπου το παραπεμπτικό έχει επάνω τις ασφαλιστικές τιμές και τη συμμετοχή με 15%, όμως στην πράξη δεν ισχύει, αφού η συμμετοχή τελικά του ασφαλισμένου υπολογίζεται επί του κρατικού (ακριβότερου) τιμολογίου” τόνισε μιλώντας για το θέμα στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο πρόεδρος του ΙΣΗ κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος. Επί παραδείγματι, σε μια μικροβιολογική εξέταση που κόστιζε (μέσω του ΕΟΠΥΥ) 15 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 2,25 ενώ θα έπρεπε να πληρώνει 0,90. Το Υπουργείο θέλοντας να “κλείσει τα μάτια στους μικροβιολόγους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν” μετά την επίσχεση εργασίας, μετακυλύει ένα μέρος της συνολικής δαπάνης στους ασφαλισμένους ώστε να εισπράττουν τα εργαστήρια τη διαφορά του κρατικού τιμολογίου και την ασφαλιστική τιμή θέλοντας να... εξευμενίσει τους γιατρούς, τους οποίους ωστόσο πληρώνει τους 6 μήνες από τους 12, ενώ οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται όλο το χρόνο καθημερινά.
“Τα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν μπορούν να κρατηθούν μ’ αυτές τις τιμές” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΗ επισημαίνοντας και το κόστος των αντιδραστηρίων με τα οποία δουλεύουν τα εργαστήρια.