Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου «ΕΡΙΑ», η πρώτη εκδήλωση της σειράς διαλέξεων με θέμα «ΕΞΙΣΤΟΡΩ...», αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Μίεζα» Κοπανού, υπό την αιγίδα του δήμου Νάουσας, με την αρωγή του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας.
Το πολυπληθές κοινό, καλωσόρισε ο πρόεδρος της «Μίεζας» κ. Βασίλης Δημητριάδης, που τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις ανιστόρητες αμφισβητήσεις. Υπογράμμισε πως στόχος του «ΕΞΙΣΤΟΡΩ…» είναι ενημέρωση της νεολαίας για τις θεμελιώσεις αξίες του πολιτισμού μας. Ήταν μια πρωτοποριακή εκδήλωση, που «εγκαινίασε» τον πολιτιστικό «Καλλικράτη», αφού, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, για πρώτη φορά «το χωριό ανεβαίνει στην πόλη»!
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Απόστολος Αποστόλου, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γιώργος Σοφιανίδης και η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών νομού Ημαθίας κ. Αναστασία Αλεξοπούλου – Παυλίδου. Διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, που, ανειλημμένες υποχρεώσεις του, δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην εκδήλωση.
«Δεν υπάρχει γενοκτονία χωρίς εθνοκάθαρση και εθνοκάθαρση χωρίς γενοκτονία», ξεκαθάρισε ο κ. Αποστόλου, στέλνοντας το μήνυμά του σε κάθε κατεύθυνση. «Να κάνουμε το ταξίδι της μνήμης και όχι της λήθης», συνέστησε ο κ. Σοφιανίδης, ενώ η κ. Αλεξοπούλου – Παυλίδου κάλεσε τους Ημαθιώτες να δυναμώσουν, με τη συμμετοχή τους, τις τάξεις του συλλόγου Μικρασιατών του νομού μας.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο συνέβη η μικρασιατική καταστροφή, τονίζοντας πως «ποτέ δεν υπήρξαν χαμένες πατρίδες, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα τις τραγουδούν και θα τις λατρεύουν».
Θεώρησε μεγάλη τιμή να μιλήσει για τα χώματα της Ιωνίας, ευχαριστώντας θερμά τη «Μίεζα», τον πρόεδρό της και την «ιέρεια των πολιτιστικών», όπως χαρακτήρισε την κ. Μπαλτατζίδου και αφιέρωσε την –πραγματικά εξαιρετική- ομιλία του στα τρία παλικάρια της πολεμικής μας αεροπορίας, που χάθηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο: στον Αναστάση, τον Λευτέρη και τον Κώστα. Τηρήθηκε, μάλιστα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε φέτος στη Σμύρνη, στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, μετά από 98 χρόνια, στο λιμάνι της ιωνικής πόλης και παρουσίασε το χρονολόγιο της μικρασιατικής καταστροφής μέσα από τα αρχεία του εμπιστεύθηκε η μικρότερη κόρη του Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη το 1922 Τζορτζ Χόρτον, Νάνσυ Χόρτον – Σακοπούλου, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 103 χρόνων.
«Κάηκαν 55.000 σπίτια, 5.000 καταστήματα, 117 σχολεία, εκκλησίες, μουσεία κ.ά. Περίπου 250.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα, που αδυνατούσε να τους φιλοξενήσει και περιθάλψει. «Κοιμήθηκαν νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν ζητιάνοι σε διάφορα λιμάνια της Ελλάδας… Όλοι μας έσφαζαν και μας έπνιγαν, Εγγλέζοι, Γάλλοι και Αμερικανοί», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «οι λαοί που θέλουν να ζήσουν, δεν πρέπει να λησμονούν» και σημείωσε ότι «καθήκον των Μικρασιατών είναι να συνεχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για τον πολιτισμό της ανατολής».
Μια πραγματική μικρασιάτικη βεγγέρα έστησαν στην αίθουσα οι χορευτές και η χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μάντσιος, ο πρώην δήμαρχος κ. Καραμπατζός, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πολύς κόσμος.
Ακολούθησε πλούσια γαστρονομική διαδρομή στη Μικρά Ασία με πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά της αλησμόνητης πατρίδας, που παρασκεύασαν, με ιδιαίτερα φροντίδα, γυναίκες του Κοπανού, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Μίεζας». Χορούς και τραγούδια παρουσίασαν από κοινού οι χορευτές και οι χορωδοί του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές!
Θόδωρος Ελευθεριάδης